Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Μόνο για την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, οι Έλληνες ανταποκριτές ήταν ανεπιθύμητοι.

propoli

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής για casus belli εξακολουθεί να ισχύει, με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη να αναφέρει:

«Αυτή η απόφαση δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Όσον αφορά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν ξεκάθαρος:

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα».

Δεν παρέλειψε φυσικά να μιλήσει και για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου λέγοντας:

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος».

Και συνέχισε: «Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες». Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. «Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας θέλει να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, εμείς θεωρούμε πως η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου.

Δείτε επίσης: Αστειότητες Τσαβούσογλου: «Για να καταλάβουμε την Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουμε κλινική ψυχολογία»

Loading