Για τις σχέσεις Ρωσίας και δυτικών χωρών μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
«Η ανοικοδόμηση όλων αυτών θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, εκτιμώντας πως «παρακολουθούμε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».
Μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας, στην οποία παρέδωσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μάχης, η Τουρκία προσπαθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο και αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις που στόχευσαν τη Ρωσία, αγωνιώντας να διατηρήσει μια ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο.
«Παρά τις εξελίξεις στο πεδίο, πιστεύουμε πως παραμένει χώρος για τη διπλωματία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως «γρήγορα μέτρα πρέπει να ληφθούν για κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.
Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, στις 10 Μαρτίου σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια (νότια) και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τις ισραηλινές επεμβάσεις εναντίον Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Άλ Άκσα της Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή, τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία κατά των διαδηλώσεων μέσα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, στο πιο πρόσφατο ξέσπασμα βίας που έχει προκαλέσει φόβους για διολίσθηση σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Έχουμε ήδη κάνει τις δηλώσεις μας και συνεχίζουμε τις επαφές μας σε απάντηση των απαράδεκτων επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και στο Αλ Άκσα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
«Ο πρόεδρός μας θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ επίσης», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές, Κυριακή, στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς πως καταδικάζει την ισραηλινή “επέμβαση σε πιστούς” στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τις απειλές στο “καθεστώς ή το πνεύμα του”. Η Τουρκία και το Ισραήλ καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.
Δείτε επίσης: Η Ουγγαρία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Βουλγαρία: Φιλοξενία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλισθενικής Γυμναστικής το 2025