Τυνησία: Αυξημένη η αποχή στις κοινοβουλευτικές εκλογές

Χαμηλή ήταν η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες που στήθηκαν το Σάββατο στην Τυνησία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου

Κάτι παραπάνω από 9 εκατομμύρια άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει την διαδικασία επιλογής από έναν πολύ περιορισμένο κατάλογο 1.055 υποψηφίων, σε κανέναν από τους οποίους βάσει των νέων κανονισμών δεν αναγράφονται οι πολιτικές του διασυνδέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έστρεψε την πλάτη της στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

propoli

Από τους πρώτους πάντως που έσπευσαν να ψηφίσουν ήταν ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Καΐς Σάγεντ, ο οποίος πριν ενάμισι χρόνο απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε την ισχύ των άρθρων του Συντάγματος του 2014 που περιόριζαν την εξουσία του προς όφελος του Κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού.

«Θεού θέλοντος, θα δημιουργήσουμε μια νέα ιστορία όπου όλοι οι Τυνήσιοι άνδρες και γυναίκες θα μπορούν να ζουν ελεύθερα, όπου ο καθένας από εμάς θα βρει το δικαίωμά του στην πατρίδα του, θα βρει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές και την κοινωνική ασφάλιση», ανεφερε ο Σαγεντ.

Οι εκλογές γίνονται ύστερα από μήνες πολιτικής αναταραχής και οικονομικών δεινών στη χώρα, από την οποία ξεκίνησαν οι επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με την ανατροπή του επί μακρόν δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί. Μολις πριν δυο μήνες η Τυνησία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εξαρτάται από μεταρρυθμίσεις.

Δείτε επίσης: Τυνησία: Απορρίπτει τις εκλογές του Δεκεμβρίου το συνδικάτο UGTT – Επιτίθεται στην προεδρική

Loading