Τυνησία: Επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονται την Τυνησία, στην τελευταία προσπάθεια να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να αποτρέψουν το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης που φοβούνται ότι θα ωθήσει σε μεγαλύτερη μετανάστευση στη Μεσόγειο, αναφέρει το Bloomberg

Το κοινό ταξίδι που πραγματοποίησαν σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ολλανδός ομόλογός της Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της ευρωπαϊκής ανησυχίας για την κατάσταση του βορειοαφρικανικού έθνους.

propoli

Αντιμέτωπη με ένα διαφαινόμενο χρηματοδοτικό κενό και σποραδικές ελλείψεις ψωμιού, η Τυνησία υποβαθμίστηκε περαιτέρω σε περιοχή σκουπιδιών από τον οίκο Fitch Ratings την Παρασκευή. Η χώρα συμφώνησε αρχικά σε συμφωνία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επώδυνων περικοπών δαπανών, που είναι απαραίτητες για την υπογραφή της συμφωνίας. Οι επικρίσεις του προέδρου Καΐς Σαγιέντ για τις ξένες “ντιρεκτίβες” σχετικά με την οικονομία έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Τυνησίας.

Η Μελόνι, η οποία βρέθηκε στην πρωτεύουσα Τύνιδα πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, υποσχέθηκε ιταλική υποστήριξη στην Τυνησία στις τρέχουσες συνομιλίες με το ΔΝΤ. Το ταξίδι της Κυριακής αποσκοπεί στο να ανεβάσει τις συζητήσεις σχετικά με την πορεία της Τυνησίας σε “ευρωπαϊκό επίπεδο” και να αποτρέψει “ένα ντόμινο περαιτέρω προβλημάτων“, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Γενέτειρα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η Τυνησία υπήρξε σημαντικό σημείο διέλευσης παράνομων και επικίνδυνων διαβάσεων της Μεσογείου, τόσο από Τυνήσιους όσο και από άλλους από την αφρικανική ήπειρο. Η αναχαίτιση αυτών των αφίξεων αποτελεί βασική υπόσχεση του νέου δεξιού πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία έχει δει τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν άσυλο να αυξάνεται κατακόρυφα μετά την πανδημία.

Η Ιταλία είχε 77. 195 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, έναντι 45. 200 το 2021 και 21. 330 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η χώρα είναι “αισιόδοξη” ότι θα δει “λιγότερες αφίξεις στις ακτές της αυτό το καλοκαίρι“, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero την Κυριακή. Προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει 900 εκατ. ευρώ (967 εκατ. δολάρια) για τη χρηματοδότηση της Τυνησίας τώρα, αντί να περιμένει την έγκριση της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Ο Σαγιέντ, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι προσπαθεί να επιστρέψει το έθνος του σε μονοπρόσωπη διακυβέρνηση μετά την ανάληψη μεγαλύτερων εξουσιών το 2021, προειδοποίησε το Σάββατο ότι “η Τυνησία δεν θα παίξει τον ρόλο του κηδεμόνα για άλλες χώρες“, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading