Τυνησία: Καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 4 ετών ο πρώην πρόεδρος Μαρζούκι

Τυνησιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα, ερήμην, τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή άσκησε κριτική στον νυν πρόεδρο Καΐς Σάγιεντ και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον του

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μαρζούκι για την κατηγορία της «προσβολής της εξωτερικής ασφάλειας του κράτους», σύμφωνα με το τυνησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP.

propoli

Ο Μαρζούκι, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την απόφαση του Σάγιεντ, τον περασμένο Ιούλιο, να καθαιρέσει τον πρωθυπουργό και να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, επικαλούμενος την υγειονομική κατάσταση στη χώρα

Η δικηγόρος του Μαρζούκι, Λαμία Χεμίρι, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι ο πελάτης της δεν έχει λάβει καμία δικαστική κλήση και «δεν γνωρίζει για ποιο λόγο καταδικάστηκε».

Σε μια διαδήλωση, στις αρχές Οκτωβρίου, στο Παρίσι, ο Μαρζούκι είχε καλέσει τη γαλλική κυβέρνηση να μην στηρίξει τον Σάγιεντ ο οποίος «συνωμοτεί εναντίον της επανάστασης και κατάργησε το Σύνταγμα». Χαιρέτισε επίσης την αναβολή της συνόδου των γαλλόφωνων χωρών που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στην Τυνησία, θεωρώντας ότι ήταν μια ένδειξη αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του Σάγιεντ. Ο Τυνήσιος πρόεδρος ζήτησε κατόπιν από τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος του Μαρζούκι και να του αφαιρεθεί το διπλωματικό διαβατήριό του.

Ο 76χρονος Μαρζούκι, ο πρώτος πρόεδρος της Τυνησίας μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, το 2011, είχε αναχθεί σε σύμβολο του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ωστόσο η εικόνα του αμαυρώθηκε από την αμφιλεγόμενη συνεργασία του με το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα.

Δείτε επίσης: Διασώθηκαν 78 μετανάστες, 1 νεκρός και 1 αγνοούμενος στ΄ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Τυνησίας

Loading