Τυνησία: Σε απεργία πείνας προχώρησαν 3 κρατούμενοι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Σαγέντ

Τρεις εξέχοντες πολιτικοί αντίπαλοι του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγέντ, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα και κατηγορούνται ότι συνωμότησαν κατά της κρατικής ασφάλειας, προχώρησαν σε απεργία πείνας, ανέφεραν ο δικηγόρος τους και ο γιος του ενός

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χαγιάμ Τούρκι, ο συνιδρυτής του κόμματος Attayar Γάζι Σαουάσι και ο Τζάουχερ Μπεν Μπάρεκ, που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των επικριτών του Σαγέντ. Ο Ισλάμ Χάμζα, ο δικηγόρος των τριών ανδρών, είπε ότι όλοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ο γιος του Σαουάσι, ο Γιούσεφ, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ενημερώθηκε από τις αρχές ότι ο πατέρας του μεταφέρεται σε άλλη πτέρυγα της φυλακής και απείλησαν να κάνουν χρήση βίας σε βάρος του για να το πετύχουν.

propoli

Η αστυνομία και τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απέφυγαν να σχολιάσουν τις συλλήψεις. Ένας εκπρόσωπος του σωφρονιστικού συστήματος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει τις συνθήκες στη φυλακή.

Ο Σαμίρ Ντίλου, ο δικηγόρος της Σαϊμά Ίσα, της μοναδικής γυναίκας που έχει συλληφθεί, είπε την Τετάρτη ότι οι σωφρονιστικές αρχές δεν του επέτρεψαν να συναντηθεί μαζί της, μολονότι είχε πάρει άδεια από έναν δικαστή.

Η Ντάλια Μπεν Μπάρεκ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδελφή του Τζαουχές Μπεν Μπάρεκ, είπε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κελιά με σπασμένα παράθυρα και οσμή υπονόμου.

Τα περισσότερα μεγάλα πολιτικά κόμματα κατηγορούν τον πρόεδρο Σαγέντ για πραξικόπημα, επειδή ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου το 2021 και κυβερνά με διατάγματα. Πέρσι τροποποίησε το Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε σε ένα δημοψήφισμα με χαμηλή συμμετοχή.

Ο Σαγέντ λέει ότι οι ενέργειές του είναι νόμιμες και αναγκαίες για να σωθεί η Τυνησία από τη χρόνια κρίση στα χέρια μιας διεφθαρμένης, ιδιοτελούς ελίτ. Λέει επίσης ότι οι κρατούμενοι είναι εγκληματίες, προδότες και τρομοκράτες και ότι όποιος δικαστής τους αποφυλακίσει θα πρέπει να θεωρηθεί συνεργός τους.

Δείτε επίσης: Τυνησία: 14 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της χώρας, άλλοι 54 διασώθηκαν

Loading