Τη βούληση της Σουηδίας για την ενίσχυση των σχέσεων της με την Ελλάδα, εξέφρασε η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τζέσικα Ρόσγουαλ σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα.
Ειδικότερα, η υπουργός επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας προσδιόρισε ως τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η διμερής συνεργασία το εμπόριο, ο πολιτισμός, η άμυνα. Μάλιστα, δίνοντας έμφαση στον τομέα της άμυνας, είπε πως μπορεί η συνεργασία των δύο χωρών να ενισχυθεί στην αμυντική βιομηχανία και στις ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης, μίλησε για τη ανάγκη κοινής συνεργασίας στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Μεταξύ άλλων, ανέδειξε τον «ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας και της Σουηδίας εντός της ΕΕ και στη στήριξη της Ουκρανίας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ιεράρχησε ως πιο σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ τη συνέχιση της διατήρησης της πλήρους υποστήριξης προς την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. «Όσον αφορά το Ισραήλ/Παλαιστίνη, η άμεση, αποφασιστική και ενιαία αντίδρασή μας από την ΕΕ – μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους – παρέχει μια ισχυρή δύναμη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει έτσι. Πρέπει να ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να σώσουμε ζωές, να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων, να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκλιμακώσουμε περαιτέρω την περιοχή» σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με τις προκλήσεις της ΕΕ, προέταξε την ανάγκη να γίνει ασφαλέστερη, πιο πράσινη και πιο ελεύθερη.
Ακολουθεί η συνέντευξη της υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας Τζέσικα Ρόσγουαλ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας και ποιες είναι οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση; Σε ποιους τομείς υπάρχουν περιθώρια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων; Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας;
Οι χώρες μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και μοιράζονται κοινές αξίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα έχουμε επίσης εξαιρετικές σχέσεις και καλές προοπτικές ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η συνεργασία μας μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε τομείς όπως το εμπόριο, οι πολιτιστικοί δεσμοί και η άμυνα – τόσο όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία όσο και μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων. Οι σημερινές κυβερνήσεις μας δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ως μοχλό ανάπτυξης που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Αυτός είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι επομένως η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των κυβερνήσεών μας. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα με την ιδιότητα του Υπουργού της ΕΕ και είμαι ευτυχής που θα μάθω περισσότερα για τη χώρα σας.
Ποια είναι η ελληνοσουηδική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ; Ποιες ευκαιρίες βλέπετε για περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας σε θέματα της ΕΕ;
Ως δύο κυβερνήσεις του ΕΛΚ, προφανώς ευθυγραμμιζόμαστε σε πολλά θέματα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία διαδραματίζουν ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο, για παράδειγμα όταν πρόκειται για τη στήριξη της Ουκρανίας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή. Και παρόλο που γεωγραφικά βρισκόμαστε σε δύο εντελώς διαφορετικά μέρη της ΕΕ, οι εμπειρίες μας μπορούν να συγκριθούν όσον αφορά τη μετανάστευση. Και οι δύο έχουμε υποστεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τώρα να εφαρμόσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κοινή μας συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει δύο συρράξεις στη γειτονιά της. Πώς εκτιμάτε την αντίδραση της ΕΕ και ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσει;
Θα έλεγα ότι είχαμε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η πιο σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ πρέπει είναι η συνέχιση της διατήρησης της πλήρους υποστήριξης προς την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο, και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Για τη Σουηδία, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας είναι υπαρξιακός. Είναι πιο κοντά στο Κίεβο από τη Στοκχόλμη παρά από τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και με ανθρωπιστική βοήθεια, όσο χρειάζεται.
Όσον αφορά το Ισραήλ/Παλαιστίνη, η άμεση, αποφασιστική και ενιαία αντίδρασή μας από την ΕΕ – μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους – παρέχει μια ισχυρή δύναμη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει έτσι. Πρέπει να ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να σώσουμε ζωές, να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων, να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκλιμακώσουμε περαιτέρω την περιοχή.
Τι πιστεύετε για την πρόταση του Μακρόν για ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς περιέγραψε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή;
Πρώτα απ’ όλα, είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά μας και να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία θα επιτύχει και θα ξεπεράσει ακόμη και τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ το 2024. Η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της στήριξης της Ουκρανίας και μπορεί επίσης να είναι σημαντική όταν πρόκειται π.χ. για έργα έρευνας και ανάπτυξης στην αμυντική βιομηχανία. Όσον αφορά όμως τις επιχειρησιακές πτυχές, το ΝΑΤΟ παραμένει το επίκεντρο της Σουηδίας για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξη δέκα νέων χωρών στην ΕΕ. Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ;
Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, αυτό ακριβώς το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τον καθορισμό της στρατηγικής ατζέντας που θα καθοδηγήσει την επερχόμενη Επιτροπή.
Συνολικά, η σουηδική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ώστε να γίνει ασφαλέστερη, πιο πράσινη και πιο ελεύθερη. Ασφαλέστερη σημαίνει να δώσουμε προτεραιότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας, να εφαρμόσουμε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Πιο πράσινη σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τη νέα δέσμη μέτρων για το κλίμα «Fit for 55» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση οικονομική επιτυχία. Και τέλος, πιο ελεύθερη σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ελεύθερη τόσο για τις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας όσο και για να διασφαλίσουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που κάνουν την ΕΕ τόσο ισχυρή και επιτυχημένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει μιας μελλοντικής διεύρυνσης, για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε.