Unicef : Ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο ή υπέρβαρο

Unicef : Ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο ή υπέρβαρο

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef, έπειτα από ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Υποσιτισμένο ή υπέρβαρο είναι το ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών, όπως τονίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) σε έκθεσή του. Οι επιπτώσεις στην σωματική και στην ψυχική υγεία των παιδιών εξαιτίας αυτής της κακής σχέσης με το φαγητό μπορούν να αποβούν ανεπανόρθωτες.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα του υποσιτισμού, ο επικεφαλής του προγράμματος της Unicef για την διατροφή, Βίκτορ Αγουάγο, δήλωσε τα εξής : «Πολλές χώρες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τον υποσιτισμό, ότι ήταν πλέον πρόβλημα του παρελθόντος, ανακαλύπτουν όμως ότι έχουν ένα νέο, πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη διατροφή των παιδιών». Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια —ή περίπου το ένα τρίτο— είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, ενώ 340 εκατομμύρια έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, υπολογίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών.

Η Unicef εφιστά την προσοχή στα 340 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από «κρυμμένη πείνα», καθώς προσλαμβάνουν μεν επαρκή αριθμό θερμίδων ημερησίως, αλλά έχουν έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων (όπως είναι ο σίδηρος, το ιώδιο, οι βιταμίνες Α και C, λόγω της ελλιπούς πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και ζωικών προϊόντων). Τέτοιου είδους ανεπάρκειες μπορούν να οδηγήσουν σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα όρασης και ακοής και μειωμένη πνευματική ικανότητα.

H παιδική παχυσαρκία στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η παιδική παχυσαρκία που δεν αποτελεί φαινόμενο του δυτικού μόνο κόσμου, αλλά έχει κάνει την εμφάνισή του και στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Στο παρελθόν, πιστεύαμε ότι το άνω του φυσιολογικού για το ύψος βάρος και η παχυσαρκία είναι ο υποσιτισμός των πλουσίων, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα», παρατηρεί ο Βίκτορ Αγουάγο. Μετά τον απογαλακτισμό ξεκινά η κακή διατροφή, με την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και κενές θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία. Τα τρόφιμα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα και φθηνά, ως εκ τούτου τα πιο φτωχά στρώματα τα προτιμούν, με τις συνέπειες να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.

Η παγκοσμιοποίηση επίσης των διατροφικών συνηθειών και η κλιματική αλλαγή κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση. «Ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και αντιδρούμε στον υποσιτισμό πρέπει να αλλάξει: δεν πρέπει απλά να δίνουμε στα παιδιά επαρκή ποσότητα τροφής, πρέπει πριν απ’ όλα να τους προσφέρουμε σωστή διατροφή», τονίζει η Χενριέτα Φορ, διευθύντρια της Unicef, σε ένα δελτίο τύπου που συνοδεύει την πρώτη τόσο σημαντική ανάλυση πάνω στο ζήτημα που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Unicef καλεί την πολιτεία και τους ιθύνοντες πολιτικούς να επικυρώσουν νόμους σχετικά με την διαφήμιση λιπαρών τροφίμων και να καταστήσουν υποχρεωτική την αναγραφή των θρεπτικών στοιχείων και των θερμίδων σε όλες τις συσκευασίες εδώδιμων προϊόντων. Έτσι κάθε οικογένεια θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τη διατροφή της.

Loading

Play