Χιλιάδες Καταλανοί, με τραγούδια και σημαίες, έκαναν πορεία σήμερα στη Βαρκελώνη, ζητώντας την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία
Η πορεία αυτή ήταν η πρώτη υπέρ της ανεξαρτησίας αφότου η ισπανική κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα αυτονομιστές Καταλανούς ηγέτες οι οποίοι είχαν φυλακιστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης, το 2017, η οποία πυροδότησε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 108.000 άνθρωποι. Οι διοργανωτές ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 400.000. Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν λιγότεροι από τους 600.000 που διαδήλωσαν το 2019. Πέρσι, λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν οργανωθεί μόνο μερικές μικρές συγκεντρώσεις.
Στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν και ορισμένοι από τους 9 πολιτικούς και ακτιβιστές αυτονομιστές ηγέτες. Για την Καταλονία η 11η Σεπεμβρίου, η αποκαλούμενη «Λα Ντιάντα», είναι η επέτειος της πτώσης της Βαρκελώνης στις ισπανικές δυνάμεις, το 1714.
Ο ακτιβιστής Τζόρντι Κουίσαρντ, ο οποίος ήταν μεταξύ των «9», κάλεσε το πλήθος να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία. «Εκείνοι που μας ζητούν να γυρίσουμε σελίδα και δεν θέλουν να αγωνιστούμε για την αυτοδιάθεση Ποιο είναι το σχέδιο της Ισπανίας για την Καταλονία; Κανένα. Μόνο καταστολή, κι άλλη καταστολή», είπε.
- Ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα: Η ταινία της Κέιτ Γουίνσλετ, με σενάριο του γιου της
- Αγρότες: Η οργή στα μπλόκα κλιμακώνεται – Όχι στον προσχηματικό διάλογο, συνεχίζουμε τον αγώνα
- Επενδύσεις στη ναυτιλία και τις λιμενικές υποδομές: Η ευκαιρία ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία
- Μιλένα Αποστολάκη: Διεύρυνση ανισοτήτων και παρασιτική ανάπτυξη λόγω κυβερνητικών πολιτικών
- «Αναστάτωση και καταδίκη από τον καγκελάριο της Γερμανίας για την επίθεση στην Αυστραλία»
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
![]()
