Οι διανυκτερεύσεις του νέου βασιλιά Καρόλου στο Βατοπαίδι, η αγάπη του για τη ζωγραφική και η μονή Χιλανδραίου για την οποία είχε ενδιαφερθεί μετά την πυρκαγιά του 2004.
Τρεις ήταν οι μονές στο Άγιον Όρος στις οποίες ο βασιλιάς, πλέον, Κάρολος είχε «αδυναμία»: Το Βατοπαίδι, η Μονή Χιλανδαρίου (σέρβικο μοναστήρι) και η Μονή Ξενοφώντος.
Τα βράδια έμενε στο Βατοπαίδι, όπου υπήρχε η δυνατότητα μιας λιτής φιλοξενίας, που κάλυπτε όμως τις ανάγκες ενός διακεκριμένου προσώπου. Το Χιλανδάρι τον είχε συγκινήσει μετά την καταστροφική φωτιά του 2004, που είχε προκαλέσει ζημιές σε μεγάλο τμήμα του, και μάλιστα ο ίδιος είχε προσφέρει ένα σημαντικό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών μέσω της σερβικής κυβέρνησης.
Το πέρασμα του Καρόλου από τη Μονή Ξενοφώντος είχε να κάνει με την αγάπη του για τη ζωγραφική. Σε αυτήν ο μοναχός Λουκάς ο αγιογράφος, που ιστόρησε τον Άγιο Νικόλαο της Νέας Υόρκης στο Σημείο Μηδέν, του «μάθαινε» κάποια μυστικά. Πόσες φορές επισκέφτηκε τον Άθω δεν είναι γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι το 2004 και το 2007 βρέθηκε στο Βατοπαίδι, ενώ εκτιμάται ότι έχει φτάσει ως προσκυνητής άλλες οκτώ φορές τουλάχιστον. Ο Κάρολος φαίνεται να επισκέφτηκε πρώτη φορά το Άγιον Όρος το 1999 και από τότε έγινε ένας εκ των πιο φανατικών προσκυνητών. Η σχέση του με το Βατοπαίδι αναπτύχθηκε χάρη σε έναν Κύπριο εφοπλιστή, ο οποίος ανέλαβε να τον φέρει σε επαφή με τη μονή, της οποίας οι μοναχοί κατάγονται στην πλειονότητά τους από τη Μεγαλόνησο.
Το πρόγραμμα που ακολουθούσε
Αν και πολλά λέγονται, ο Κάρολος με την ολιγομελή ακολουθία του δεν παρακολουθούσε το ωράριο της μονής, ούτε ήταν παρών στις Λειτουργίες. Κάποιες φορές έτρωγε με λίγους μοναχούς (συνήθως απέφευγε την κοινή τράπεζα), άλλες έτρωγε στο κελί του φαγητά εκτός του μενού της μονής. Ειδικό ενδιαφέρον έχει δείξει για την αρχιτεκτονική του μοναστηριού, αλλά και για τα σπάνια κειμήλια και βιβλία. Και βεβαίως για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, την οποία και έχει προσκυνήσει. Αν και απλός και προσιτός, δεν «χανόταν» σε πολύωρες φιλοσοφικές συζητήσεις. Οι μοναχοί που τον έζησαν από κοντά τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο που άφηνε τον τίτλο του εκτός του Άθω και προσπαθούσε να δει από κοντά τον «άλλο κόσμο των μοναχών», τα διακονήματα και κυρίως τις αγροτικές ασχολίες στο ευρύτερο περιβάλλον της μονής.
Οι περίπατοι
Ο Κάρολος ξυπνούσε νωρίς και προτιμούσε να περπατάει στα μονοπάτια του Όρους και να ζωγραφίζει τοπία και μοναχούς. Λέγεται ότι κάποια από τα έργα του τα έχει αφήσει στη μονή, αν και δεν βρίσκονται σε δημόσια θέα. Αλλά δημοπρατήθηκαν και τα έσοδα διατέθηκαν υπέρ της μονής, κάτι που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, ο Κάρολος χρηματοδότησε την αναστύλωση του Ναού του Αγίου Ευδόκιμου, που βρίσκεται στην είσοδο της μονής, και μάλιστα ήταν παρών στα εγκαίνια. Επισήμως έχει στηρίξει οικονομικά την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά του 2004 στη Μονή Χιλανδαρίου. Σε επίσημη επίσκεψη το 2016 στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον μακαριστό Πατριάρχη Ειρηναίο, συζήτησε και την αποκατάσταση των ζημιών και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσέφερε 650.000 λίρες. Για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών δημιουργήθηκε και με δική του παρότρυνση η οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο, της οποίας είναι μέλος. Από τις δωρεές στην οργάνωση ενισχύει τη μοναστική κοινότητα. Μάλιστα, έχει ενισχύσει οικονομικά το πρόγραμμα ήπιας διάνοιξης μονοπαπών στις Μονές Βατοπαιδίου, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορας, όπου εργάστηκαν εθελοντικά Βρετανοί φίλοι του Αγίου Όρους.
Το αγαπημένο του μέρος
Όπως ο ίδιος ο Κάρολος είχε αποκαλύψει το 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το πιο αγαπημένο του μέρος στην Ελλάδα είναι το Άγιον Όρος. Κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, αφού δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μία εικόνα που φιλοτέχνησε ο ίδιος, του εκμυστηρεύτηκε ότι η επιθυμία του είναι να επιστρέφει στο Άγιον όρος, το οποίο επισκέπτεται τακτικά, πριν μεγαλώσει πολύ, ενώ του ανέπτυξε και το συνολικό πρόγραμμα για τα προσκυνηματικά μονοπάτια, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος. Ο Κάρολος, τότε, είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερη εκτίμησή του για την Ορθοδοξία, την οποία ενίσχυσαν οι επισκέψεις του στο Άγιον Όρος και σε κάποια μοναστήρια της Ρουμανίας. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, αν και Αγγλικανός, έχει χτίσει κοντά στην κατοικία του στο Χάιγκροβ Γκάρντενς ένα μικρό παρεκκλήσι, στο οποίο και φυλάσσει βυζαντινές εικόνες, πολλές από τις οποίες του έχουν δοθεί ως «αντίδωρο» για τις επισκέψεις του στον Άθω. Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Guardian» είχε υπερασπιστεί τις ορθόδοξες ρίζες του: «Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι η Ορθοδοξία είναι, ιστορικά, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική αυλή από γονείς ορθόδοξους. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ασπαστεί το αγγλικανικό δόγμα, για να μπορέσει να παντρευτεί την τότε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ. Η γιαγιά του Καρόλου, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, έγινε καλόγρια στα τελευταία χρόνια της ζωής της και ίδρυσε δικό της μοναστικό τάγμα στο νησί της Τήνου και στο Νέο Ηράκλειο. Υπήρξε βαθύτατα θρησκευόμενο άτομο, με βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία.
Δείτε επίσης: Έτσι έμαθε ο βασιλιάς Κάρολος για την επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ