Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί ο διεθνής δημοσιογραφικός κολοσσός.
Ο δημοσιογράφος αναφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
«ΑΘΗΝΑ — «Είμαι δεσμευμένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε «μια κυβέρνηση των πραγματικά άριστων ανθρώπων». Υπό την ηγεσία του, οι αμαρτίες του παρελθόντος – ο νεποτισμός, η διαφθορά – δεν θα ήταν πλέον ανεκτές. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, θα μπορούσε να «σηκώσει ξανά το κεφάλι της με υπερηφάνεια».
Τρία χρόνια αργότερα, πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για τη μεταρρύθμιση. Η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan Chase έχουν δημιουργήσει γραφεία στη χώρα, ενώ ένα βελτιωμένο πρόγραμμα βίζας έχει παρακινήσει χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες να μετεγκατασταθούν στην Αθήνα και μια αδιάκοπη τουριστική ώθηση — «Θα θέλεις να μείνεις για πάντα!». Ακόμη και η εποπτεία της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στο τέλος της. Μετά από μια δεκαετία δυσκολιών, η χώρα φαίνεται ότι έχει υποστεί μια εκπληκτική μεταμόρφωση.
Ωστόσο, η μαύρη πραγματικότητα εντός της Ελλάδος φουντώνει. Η διαφθορά και η σύγκρουση συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν να καταπολεμήσει, όχι μόνο υπάρχουν ακόμη αλλά σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να έχουν συγκεντρωποιηθεί και βαθύνει. Αντί το ελληνικό κράτος να αναδιαρθρωθεί, του έχουν βάλει μέικ-απ, το έχουν ντύσει μάνατζερ» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ακόμη, υπογραμμίζεται πως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποκάλυψε την κρυμμένη σήψη και κάνει εκτενή αναφορά τόσο στην παγίδευση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη όσο και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Επί δεκαετίες οι παρακολουθήσεις είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα, «αλλά επί Μητσοτάκη επεκτάθηκαν σε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς δυνατότητα καταλογισμού ευθυνών. Από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του τις μυστικές υπηρεσίες, αμέσως μετά να τροποποιήσει την νομοθεσία ώστε να ορίσει διοικητή τους στέλεχος διεθνούς εταιρείας ασφαλείας. Από τότε, ο αριθμός των τηλεφώνων που παρακολουθούνται αυξάνεται σταθερά. Το τελευταίο έτος κατά μέσο όρο εγκρινόταν η παρακολούθηση 42 συσκευών ημερησίως – συνολικά πάνω από 15.000 ελληνικοί αριθμοί παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας αριθμός που προκαλεί δέος. Κι αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι θεωρητικά νόμιμες, η χρήση του Predator που έχει καταδικαστεί σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, που ήδη κάνουν εκτενή καμπάνια παρακολουθήσεων, να έδωσαν σε ιδιωτική εταιρεία πρόσβαση σε ακόμη πιο διεισδυτικές παρακολουθήσεις; Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από τα χακαρίσματα;» διερωτάται ο δημοσιογράφος.
Δείτε επίσης: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κατατέθηκε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις