Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί σε ψηφοφορία τους πολίτες για να εγκρίνουν την εισβολή στη Γουιάνα

Η κυβέρνηση Μαδούρο καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να του επιτρέψουν την εισβολή στη Γουιάνα.

«Μπότα» στο έδαφος της Γουιάνα, μιας χώρας μεγέθους όσο η Φλόριντα των ΗΠΑ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά, θέλει να βάλει η κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα ζητώντας αύριο από τους συμπολίτες της να προσέλθουν στην κάλπη δίνοντας το «πράσινο φως» για την εισβολή της χώρας στην μοναδική αγγλόφωνη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

propoli

Στόχος του προέδρου της Βενεζουέλας είναι να δημιουργήσει ένα νέο κράτος εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Αμερική.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μαδούρο για την περιοχή ενός τμήματος της Γουιάνα, ονόματι Essequibo, μιας τεράστια περιοχής που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, έχει πυροδοτήσει εντάσεις. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί αυτόχθονες πληθυσμούς της Γουιάνα και οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία τους.

Για το λόγο αυτό, ο Μαδούρο καλεί αύριο τους συμπολίτες του να του δώσουν το «ναι» για να εισβάλει στη γειτονική Γουιάνα προσαρτώντας τα τρία τέταρτα του πλούσιου σε πετρέλαιο εδάφους της.

Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Νικολάς Μαδούρο θα λάμβανε το όνομα «Guayana Esequiba». Η Γουιάνα, η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική, υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ.

Δείτε επίσης: Βέλγος πρωθυπουργός σε Νετανιάχου: «Όχι άλλοι θάνατοι αμάχων»

Loading