Μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο επισκέπτης της γερμανικής πρωτεύουσας θα πέσει πάνω σε ένα λιγότερο φανταχτερό και στιλιζαρισμένο μνημείο. 2711 πλίνθοι σε μια έκταση 19.000 τετραγωνικών μέτρων στέκονται παραταγμένοι για να θυμίζουν την μεγαλύτερη φρικαλεότητα της ανθρώπινης ιστορίας, το Ολοκαύτωμα.
Το Βερολίνο έναν μήνα πριν αποχαιρετήσει το 2022 προσπαθεί να μπει σε γιορτινή διάθεση. Οι φετινές γιορτές είναι ήδη διαφορετικές. Ο φωτισμός στους κεντρικούς δρόμους είναι αισθητά μειωμένος ενώ έξω από πολλά δημόσια κτήρια έχουν στηθεί μικρά εργοτάξια μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές κυρώσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να δείχνουν τα δόντια τους.
Πάνω από 80 χρόνια πριν στην ίδια πόλη και με αφορμή έναν άλλον πόλεμο, θα λαμβάνονταν αποφάσεις που θα οδηγούσαν στον θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους. Το Βερολίνο όμως δεν «έκρυψε κάτω από το χαλί» την ιστορική ντροπή και αποφάσισε, όπως και με το Τείχος, να την αναδείξει στη συλλογική μνήμη και να τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους.
Το Μάιο του 2005 όταν και συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη παρουσίασε στον κόσμο το «Μνημείο των Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης». Χιλιάδες πλίνθοι, ξεχωριστοί σε διαστάσεις, αδιάφοροι αρχιτεκτονικά και σε μουντό γκρίζο χρώμα σχηματίζουν έναν λαβύρινθο ο οποίος είναι προσβάσιμος από όλες τις πλευρές και όλες τις ώρες της ημέρας. Ο αρχιτέκτονας του έργου Peter Eisenmann, δεν ήθελε ένας φανταχτερός σχεδιασμός να αποπροσανατολίζει τους επισκέπτες από το μήνυμα του μνημείου.
Στον υπόγειο χώρο του μνημείου στεγάζεται ένα γραφείο πληροφοριών όπου προσφέρονται λεπτομέρειες και ιστορίες από εβραίικές οικογένειες που ήρθαν αντιμέτωπες με την θηριωδία των Ναζί.
Τραίνα προς τη ζωή – Τραίνα προς τον θάνατο
Σε άλλο σημείο της πόλης υπάρχει το 2.25 μέτρων άγαλμα «Trains to Life – Trains to Death». Εδώ δύο διαφορετικές ομάδες Εβραίων παιδιών ακολουθούν αντίθετα δρομολόγια. Τα μεν έχουν σωθεί και οδεύουν προς την Αγγλία, ενώ τα υπόλοιπα θα μπουν στο τρένο προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης και τον θάνατο.
Η Γερμανία δεν εθελοτυφλεί μπροστά στα εγκλήματα του παρελθόντος και με δικλείδες ασφαλείας επιχειρεί να αποτρέψει την επιστροφή της φρίκης. Από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 νεοναζιστικές οργανώσεις και ακροδεξιές ομάδες κρίνονται αντισυνταγματικές σε μια προσπάθεια η ιστορική μνήμη να μην περιοριστεί σε αγάλματα και συγκινητικές ιστορίες αλλά να εξασφαλίσει το δημοκρατικό της μέλλον.
Δείτε επίσης: Κρήτη: Σκυλιά κατασπάραξαν περισσότερα από 100 πρόβατα – Σκληρές εικόνες