Μετά από πέντε μήνες διακοπής οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ξεκινούν και πάλι σήμερα στη Βιέννη – Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται και ιδιαίτερα αισιόδοξοι
Οι διαπραγματευτές είχαν διακόψει τις συνομιλίες στις αρχές του καλοκαιριού σε θετικό κλίμα και είχαν δηλώσει ότι βρίσκονται «κοντά σε μια συμφωνία», όμως η εκλογή του νέου, υπερσυντηρητικού προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί άλλαξε τα δεδομένα.
Πριν από την άφιξή του στην Αυστρία ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρομπ Μάλεϊ είχε σχολιάσει ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν «δεν προμηνύουν καλά» προσθέτοντας πως «αν καθυστερούν (τις διαπραγματεύσεις) ενώ παράλληλα επιταχύνουν τους ρυθμούς του πυρηνικού τους προγράμματος (…) τότε φυσικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
«Επικίνδυνη κατάσταση»
Από την αρχή του έτους το Ιράν έχει ξεπεράσει πολλές κόκκινες γραμμές, αυξάνοντας το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα και περιορίζοντας την πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο Ραφαέλ Γκρόσι επικεφαλής της IAEA, που είναι υπεύθυνη να ελέγχει τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες, κατόπιν σύντομης επίσκεψης στην Τεχεράνη, την έλλειψη προόδου σε πολλά θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων οι Δυτικοί απέφυγαν οποιαδήποτε επικριτική ανακοίνωση στο Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ, το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όμως οι ΗΠΑ δε δίστασαν να απειλήσουν πως θα συγκαλέσουν μια έκτακτη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, αν παραμείνει το αδιέξοδο.
«Αν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την κρίση, οι ιρανικές ενέργειες την παρατείνουν», πρόσθεσε. «Ενεργούν σαν η Ουάσινγκτον να πρόκειται να υποχωρήσει πρώτη, όμως αυτή η πίεση είναι δίκοπο μαχαίρι», το οποίο θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε ελπίδα να διασωθεί η συμφωνία του 2015.
«Εικασίες»
Η συμφωνία του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προσέφερε στην Τεχεράνη την μερική άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της με αντάλλαγμα τη ουσιαστική συρρίκνωση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο τέθηκε υπό το άγρυπνο μάτι του ΟΗΕ.
Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις.
Αντιδρώντας, το Ιράν προοδευτικά εγκατέλειψε κάποιες από τις δεσμεύσεις του που απέρρεαν από τη συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη διεξάγονται στο μέγαρο Κόμπουργκ, εκεί όπου είχε συναφθεί η συμφωνία του 2015 και η έναρξη των συνομιλιών θα γίνει περίπου στις 14:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Σημειώνεται ότι, απέναντι στη μεγάλη ιρανική αντιπροσωπεία θα βρίσκονται διπλωμάτες των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα–, ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες εμμέσως.
Στην εξίσωση πρέπει να συμπεριληφθεί και το Ισραήλ, το οποίο δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Γιαΐρ Λαπίντ, αναμένεται σήμερα στην Ευρώπη ευελπιστώντας να αλλάξει τη στάση της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Δείτε επίσης: Ιράν προς Δυτικούς: Να είστε ρεαλιστές για τα πυρηνικά μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις
- Μίμης Δομάζος: Κρίσιμη κατάσταση νοσηλείας και ιατρικό ανακοινωθέν
- Εμμανουήλ Βλαχογιάννης: Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ για πρώτη φορά στην ιστορία του
- Νίκη και απολογία: ο πρίγκιπας Χάρι κλείνει το κεφάλαιο με τον Ρούπερτ Μέρντοχ
- Συγχαρητήρια επιστολή της προεδρού της κυπριακής Βουλής στον Νικήτα Κακλαμάνη
- Τουρκία: Θρήνος για τις οικογένειες που χάθηκαν στην πυρκαγιά του Grand Kartal