Η διακυβέρνηση του Πούτιν σημαδεύεται από ανατροπές και σφιχτό έλεγχο της κοινωνίας. Ο Μπορίς Γέλτσιν είχε αποκτήσει τη φήμη του απρόβλεπτου ηγέτη, προβαίνοντας σε δραματικές ενέργειες, όπως όταν στάθηκε μπροστά σε τανκς για να αποτρέψει απόπειρα πραξικοπήματος ή όταν προσπάθησε να διευθύνει στρατιωτική ορχήστρα ενώ ήταν μεθυσμένος. Ωστόσο, η πιο μεγάλη έκπληξη ήρθε την Πρωτοχρονιά του 1999, όταν ανακοίνωσε ότι παραιτείται, δηλώνοντας: «Φεύγω. Έκανα ό,τι μπορούσα» . Αν και του έμεναν μισοί μόνο μήνες στην εξουσία, η παραίτησή του ήταν αναπάντεχη, καθώς η υγεία του δεν ήταν καλή αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα αποχωρούσε πρόωρα. «Γιατί να παραμείνω στην εξουσία όταν η χώρα διαθέτει έναν ισχυρό ηγέτη;» αναρωτήθηκε δημόσια, αναφερόμενος στον διάδοχό του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB και αρχηγός της FSB, αν και ήταν πρωθυπουργός μόλις τέσσερις μήνες, είχε ήδη κερδίσει τη δημοτικότητα του έθνους, κυρίως λόγω της ηγεσίας του στη στρατιωτική εκστρατεία στην Τσετσενία. Σε μια ομιλία του, υποσχέθηκε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της συνείδησης, ωστόσο οι υποσχέσεις του αυτές δεν τηρήθηκαν. «Η ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα προστατεύονται από το κράτος», ήταν τα λόγια του, ωστόσο τα γεγονότα θα αποδείκνυαν το αντίθετο τα επόμενα χρόνια.
Ο Πούτιν διαμόρφωσε την πολιτική του, οδηγώντας τη Ρωσία σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση και εγκαινιάζοντας μια εποχή πολιτικού τρόμου, η οποία θύμιζε εποχές Στάλιν. Ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ υπογραμμίζει ότι ο σύγχρονος Πούτιν δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν του παρελθόντος, χαρακτηρίζοντας τον σημερινό ηγέτη «τελείως διαφορετικό».
Αναφορικά με την αλλαγή στην προσέγγισή του προς τη Δύση, ο Κασιάνοφ σημειώνει πως ο Πούτιν υπήρξε πάντα ευαίσθητος στην αντίληψη του σεβασμού και αυτό του προκάλεσε αναστάτωση όταν οι Δυτικές χώρες τον επέκριναν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr