unsplash

Βόρεια Καρολίνα | Πάνω από 150 φοιτητές διαγνώστηκαν με καρκίνο λόγω έκθεσης σε τοξίνες σε Πανεπιστήμιο

Τα δεκάδες κρούσματα καρκίνου και οι διασυνδέσεις τους με το πανεπιστημιακό κτίριο αποκαλύφθηκαν από μια πολύμηνη έρευνα από τον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό WRAL.

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, προσωπικό και απόφοιτοι φέρεται να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο διαφορετικών τύπων όπως επίσης και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το πανεπιστημιακό κτίριο στη Βόρεια Καρολίνα.

propoli

Ειδικότερα, περιπτώσεις λεμφώματος και καρκίνου του θυρεοειδούς και του μαστού έχουν αναφερθεί μεταξύ ασθενών που πέρασαν χρόνο στο Poe Hall, ένα κτίριο τάξης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Raleigh, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Το κτίριο έκλεισε τον Νοέμβριο του 2023 εν μέσω αναφορών για έκθεση σε σχετικά επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB), τοξικών χημικών ουσιών που συνδέονται με τον καρκίνο.

Μάλιστα, μια έρευνα του προηγούμενο μήνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα PCB σε πέντε δωμάτια ήταν 38 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Το πανεπιστήμιο είναι αντιμέτωπο τώρα αγωγές συγγενών από 152 άτομα που δε βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Μία εκ των θανόντων είναι η Sarah Glad, μια 35χρονη μητέρα ενός παιδιού που ονειρευόταν να χρησιμοποιήσει τα πτυχία της από το NC State για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Ωστόσο, τα όνειρά της κόπηκαν απότομα όταν πέθανε από καρκίνο του μαστού σταδίου τέταρτου, που η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι συνδέεται με την παρακολούθηση μαθημάτων στο Poe Hall.

Τα δεκάδες κρούσματα καρκίνου και οι διασυνδέσεις τους με το πανεπιστημιακό κτίριο αποκαλύφθηκαν από μια πολύμηνη έρευνα από τον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό WRAL.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2024, σε ηλικία 35 ετών, πέθανε από την ασθένεια.

Ο σύζυγός της, κ. Glad επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση. «Δεν με νοιάζουν τα χρήματα. Δεν με ενδιαφέρει η αποζημίωση. Με νοιάζει να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους», είπε.

Η Christie Lewis, απόφοιτος του NC State, η οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο από το 2007 έως το 2012, είπε ότι άρχισε να έχει νυχτερινές εφιδρώσεις ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο Poe Hall. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε», είπε στο Fox News Digital.

«Έπρεπε να σηκωθώ στη μέση της νύχτας και να αλλάξω ρούχα εντελώς. Και μετά με έπαιρνε ο ύπνος. Και έπρεπε να βάλω μια πετσέτα κάτω ».

«Ειλικρινά μου πήρε εβδομάδες για να μιλήσω στον σύζυγό μου για αυτά γιατί συνέχισα να το ξεχνάω γιατί ήταν ακριβώς στη μέση της νύχτας».

Γύρω στο 2011-2012, η ​​κα Lewis διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ μήνες αργότερα, ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στο λαιμό της, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν αγγοσάρκωμα, ένας όγκος που βρέθηκε στα εσωτερικά τοιχώματα του αίματος και των λεμφικών αγγείων.

Αν και αρχικά νόμιζε ότι ήταν απλώς μια περίσταση, έγινε υποψιασμένη αφού διάβασε αναφορές για πιθανή σχέση μεταξύ του Poe Hall και των περιπτώσεων καρκίνου.

Η Jennifer Walter, η οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2007, διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς το 2017, ακολουθούμενο από αρθρικό σάρκωμα – το οποίο προσβάλλει κυρίως ιστούς κοντά σε μεγάλες αρθρώσεις όπως τα γόνατα – το 2022.

«Υπάρχουν τόσο τρομακτικά στατιστικά στοιχεία που συνδέονται με το σάρκωμα. Είναι πολύ πιο αληθινό», είπε στο Fox News Digital.

Η κ. Lewis είπε ότι αισθάνεται «παραβιασμένη» επειδή νόμιζε ότι «λάμβανε καλή εκπαίδευση…σε ένα ασφαλές μέρος» πριν ξαφνικά «τεθεί σε μη ασφαλείς συνθήκες».

Φοβάται επίσης ότι μπορεί να έχει μεταδώσει την έκθεση σε PCB στα παιδιά της.

Η έρευνα της Πολιτείας NC για το Poe Hall ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 όταν ένας υπάλληλος υπέβαλε καταγγελία στο Τμήμα Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας του Τμήματος Εργασίας της Βόρειας Καρολίνας (NCDOL). Η καταγγελία «υποτίθεται για κινδύνους για την υγεία ή/και την ασφάλεια που σχετίζονται με το Poe Hall», σύμφωνα με τη σελίδα ενημερώσεων του πανεπιστημίου για την έρευνα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι άρχισαν τη δειγματοληψία του επταώροφου κτιρίου τον Οκτώβριο και βρήκαν επίπεδα PCB 38 φορές περισσότερα από τα ασφαλή όρια κατασκευής της EPA.

Το κτίριο έκλεισε επίσημα τον Νοέμβριο και το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας (NCDHHS) συνέστησε στο πανεπιστήμιο να ζητήσει αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία (HHE).

Πηγή: Daily Mail

Δείτε επίσης: Συγκλονιστικά βίντεο από τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν | 7 νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες

Loading