Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Βόρεια Κορέα διέψευσε σήμερα ότι παρείχε στρατιώτες της στη Ρωσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ έφτασε ως το σημείο να χαρακτηρίσει «αβάσιμη φήμη» τον σχετικό ισχυρισμό της Σεούλ.

«Όσον αφορά τη λεγόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η αντιπροσωπεία μου δεν αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει αυτές τις στερεότυπες αβάσιμες φήμες», δήλωσε Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος στη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διεξήχθη χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στη Νέα Υόρκη. Οι ισχυρισμοί της Σεούλ «έχουν στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και να υπονομεύσουν τις νόμιμες, φιλικές και συνεργατικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να του ζητήσει την «άμεση» αποχώρηση των στρατιωτών που εστάλησαν, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, από την Πιονγκγιάνγκ για να υποστηριχθεί η Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Αυτός «υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα (…) δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας».

Την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε το NATO ούτε οι ΗΠΑ, αλλά και οι δύο έκριναν ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Περίπου 1.500 στρατιώτες των βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη στη Ρωσία για να εγκλιματιστούν και αναμένεται σύντομα να μεταβούν στο μέτωπο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία αναμένεται η αποστολή συνολικά περίπου 12.000 στρατιωτών.

Στην αναφορά της, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας δημοσιεύει επίσης λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες που δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, την πρώτη ανάπτυξη αυτών των στρατιωτών. Σήμερα η Σεούλ «καταδίκασε έντονα» την, σύμφωνα με την ίδια, ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των Βορειοκορεατών στρατιωτών.

«Η Βόρεια Κορέα, η οποία παρείχε στρατιωτικά όπλα σε μεγάλη κλίμακα στη Ρωσία και απέστειλε στρατό για να μετάσχει στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια όχι μόνον της χώρας μας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας», ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Σεούλ.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση «αξιώνει την άμεση αποχώρηση των Βορειοκορεατών στρατιωτών και δηλώνει ότι αν η τρέχουσα στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία συνεχιστεί, (η ίδια) δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

«Απαντώντας στην ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα μετά την ανάπτυξη Βορειοκορεατών μάχιμων στρατιωτών, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σταδιακά αντίμετρα», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε σήμερα ότι η Σεούλ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Ουκρανία, αποτελούμενη από στρατιωτικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, για να παρακολουθούν την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών.

Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες, η Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικό όπλο, έχει προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, τη σύμμαχό της από τότε που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ κατηγορούν εξάλλου εδώ και καιρό τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σπάνια επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν. Αυτό τροφοδότησε τις εικασίες για νέες μεταφορές όπλων –οι οποίες συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Loading

Play