Βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας εκτόξευσε την Κυριακή (14/1) η Βόρεια Κορέα
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο αγνώστων στοιχείων» ανοιχτά της ανατολικής της ακτής.
Παράλληλα, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε «αντικείμενο που μπορεί να είναι βαλλιστικός πύραυλος και ότι αυτό έχει ήδη πέσει».
Ο βορειοκορεατικός πύραυλος φαίνεται πως έπεσε εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, μετέδωσε επίσης το ιαπωνικό δίκτυο NHK.
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν οξυνθεί μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ του πρώτου της στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου τον Νοέμβριο.
Τον Δεκέμβριο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου για να εκτιμήσει την πολεμική ετοιμότητα της πυρηνικής της δύναμης ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της άρχισαν να λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής δεδομένων πυραύλων σε πραγματικό χρόνο.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί μετά το τέλος της σύρραξης στη χερσόνησο το 1953, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή εκεχειρίας και όχι ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Νοτιοκορεάτη τότε προέδρου Μουν Τζε–ιν.
Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ το 2022, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.
Παράλληλα ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον Δεκέμβριο να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο.
Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν συνομιλίες για νέα εκεχειρία