Βόρεια Μακεδονία: Συγχαρητήρια Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας

Βόρεια Μακεδονία: Συγχαρητήρια Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας

Tα συγχαρητήρια του για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter, τόσο στην τοπική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

«Συγχαίρω την Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον φίλο ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αφού ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις, τώρα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο κ.Πεντάροφσκι. Σε έτερη ανάρτησή του, ο Στέβο Πεντάροφσκι αναφέρεται στη στήριξη της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και αναφέρει ότι «Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Προσδοκώ περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απέστειλε επιστολή στα κρατικά θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας και στους ομολόγους του όλων των διπλωματικών αποστολών στα Σκόπια, στην οποία αναφέρει: «Στις 25 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η επανάσταση αυτού ιστορικού έθνους ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία εμπνεύστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, καθώς και από τα υψηλότερα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ελευθερίας και της ισότητας των πολιτών της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός πανευρωπαϊκών διαστάσεων και η επιτυχία της επηρέασε την ιστορία αυτής της περιοχής στο σύνολό της.

Οι Έλληνες σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους μεγάλους πατριώτες και πρωταγωνιστές αυτού του ευγενικού αγώνα. Φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες εκείνης της εποχής, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, όπως επίσης και σε εκείνους από τη διασπορά στην Ευρώπη, που ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας σε αντίξοες συνθήκες και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Τιμούμε εξίσου τους Φιλελλήνες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Η επανάσταση οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο πρώτος ενάμισι αιώνας ύπαρξης του, ο οποίος αντανακλά επίσης την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκε από σημαντική γενική πρόοδο, αλλά και από πόλεμο και καταστροφή, απώλεια μέρους της αρχαίας πατρίδας, περιόδους περιορισμένων ελευθεριών και διαίρεσης, φτώχειας και μετανάστευσης.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ελλάδα βιώνει μια αδιάλειπτη σταθερή δημοκρατία και λειτουργικούς θεσμούς, κράτος δικαίου, σεβασμό των ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, καθώς και αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Από το 1981 είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει  στις ιστορικές κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της προόδου ολόκληρης της ηπείρου και των λαών της, χωρίς επιστροφή σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις.

Στις διεθνείς σχέσεις της, η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Εθνών, με βάση τον πλήρη σεβασμό των αρχών της Χάρτας, που απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας και ορίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αυστηρή συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τις Συμβάσεις από όλους.

Κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία, η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών για την επίτευξη σταθερής ειρήνης, σχέσεων καλής γειτονίας και ευημερίας, σε συνεργασία με όλα τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα και σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, προς όφελος των κοινωνιών και λαών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας χαιρετίζεται και υποστηρίζεται».     

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play