Η λειτουργία του νέου ερευνητικού εργαστηρίου στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική Άγιος Κλήμης της Aχρίδας στο νησί Λίβινγκστον εγκαινιάστηκε σε μια επίσημη τελετή. Η κορδέλα του πλήρως αποπερατωμένου κτηρίου κόπηκε από τον επικεφαλής των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική καθηγητή Κρίστο Πιμπίρεφ, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας καθηγητή Γκεόργκι Βάλτσεφ και τον ναύαρχο ε.α. Μπόγιαν Μεντνικάροφ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά τα 72α γενέθλια του καθηγητή Πιμπίρεφ, παρουσία των συμμετεχόντων στην 33η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική και προσκεκλημένων από την ισπανική Βάση στην Ανταρκτική Χουάν Κάρλος Α’. Η κατασκευή του νέου ερευνητικού εργαστηρίου στη βουλγαρική βάση στο νησί Λίβινγκστον ξεκίνησε το 2021 και στεγάζει τρία εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια που θα ενισχύσουν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στην Ανταρκτική. Στη διάρκεια της τελετής, η εικόνα της Μητέρας του Θεού και Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού παρουσιάστηκε ως δώρο από τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Δανιήλ.
Η ιδέα να αρχίσει η κατασκευή ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου προήλθε από την ανάγκη για γρήγορη και αποτελεσματική εξέταση των δειγμάτων που συλλέγονται στην Ανταρκτική, χωρίς τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία. Από την επόμενη σεζόν, οι επιστήμονες θα μπορούν να πραγματοποιούν την έρευνά τους επί τόπου, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα και το πεδίο των επιστημονικών παρατηρήσεών τους. Ο καθηγητής Πιμπίρεφ αναγνώρισε τη συμβολή του βουλγαρικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο μετέφερε όλα τα απαραίτητα κατασκευαστικά υλικά και τον εξοπλισμό, επιτρέποντας την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μέσα σε τρία χρόνια. Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ισπανική αποστολή για τη μακροχρόνια συνεργασία τους.
«Η λειτουργία του νέου εργαστηρίου στην Ανταρκτική επιβεβαιώνει την τρέχουσα τάση της επιστήμης που αφορά τον διαμοιρασμό των πόρων και υποδομών. Με αυτά τα βήματα, η Βουλγαρία γίνεται όλο και πιο ορατή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ένας ευπρόσδεκτος εταίρος σε μεγάλης κλίμακας ερευνητικά προγράμματα», δήλωσε ο καθηγητής Γκεόργκι Βάλτσεφ. Η Βουλγαρία εγγυάται ότι πολλοί νέοι θα ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας γνώσης και της ανθρωπότητας.
Ο ναύαρχος Μεντνικάροφ σημείωσε την υπερηφάνεια της Ναυτικής Ακαδημίας Νίκολα Βαπτσάροφ για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του εργαστηρίου, αναφέροντας ότι το RSV 421 μετέφερε περισσότερους από 160 τόνους υλικών για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας βάσης.
Τα τρία εργαστήρια που στεγάζονται στο νέο κτήριο θα είναι έτοιμα προς χρήση για έρευνες από την επόμενη πολική περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ