Βουλγαρία: Ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές εν μέσω πολιτικής κρίσης

Βουλγαρία: Ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές εν μέσω πολιτικής κρίσης

Μεγάλη κόπωση και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της φιλορωσικής ακροδεξιάς: οι Βούλγαροι ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες που διεξάγονται από το 2021 χωρίς να υπάρχει πραγματικά ελπίδα η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο. Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού, όμως οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται έκτοτε στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ έχουν κάνει να κοπάσει ο άνεμος αλλαγής κατά των συντηρητικών.

Συνέπεια; Το Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται να κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, με 26%. Ωστόσο, κινδυνεύει να μην βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς το κοινοβούλιο προμηνύεται να είναι κατακερματισμένο.

Εξάλλου το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές παραμένει χαμηλό. Πριν πέντε μήνες – στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές – μόνο το 34% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, το χαμηλότερο ποσοστό μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν 35 χρόνια. Με μεγάλη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία το Vazrajdane βασίζεται στην υιοθέτηση το καλοκαίρι από το κοινοβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία του, νομοσχεδίου κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας στα σχολεία.

Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς από το 1989 πολιτικής κρίσης, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 13% με 14%, όσο και στους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού Συνεχίζουμε την Αλλαγή / Δημοκρατική Βουλγαρία (CC/BD), που βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ο Μπορίσοφ, που στήριξε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, έχει ανοίξει την πόρτα της προσέγγισης στο Vazrajdane, αν και έχει παραδεχθεί ότι οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

Λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη Βουλγαρία, το οποίο ανησυχεί τους ξένους επενδυτές, αναβλήθηκε η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και η ενεργειακή μετάβαση της χώρας, κάτι που προκάλεσε την καθυστέρηση της καταβολής δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Εξάλλου το κόστος διοργάνωσης επτά εκλογών ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Loading