Βουλγαρία: Θα θερμανθεί κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100

Βουλγαρία: Θα θερμανθεί κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100

Η Βουλγαρία επηρεάζεται σοβαρά από την κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η χώρα θα θερμανθεί κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου έως το έτος 2100, συμπεραίνει η έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) Βουλγαρίας και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ. Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή από τον Τόρστεν Γκάισλερ, διευθυντή του ιδρύματος, τη Βεσελίνα Καράκοβα, εκτελεστική διευθύντρια του WWF Βουλγαρίας και τον Αποστόλ Ντιάνκοφ, ανώτερο εμπειρογνώμονα στο WWF Βουλγαρίας.

Οι βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία αναμένεται να μειωθούν κατά περισσότερο από 20%, σύμφωνα με την έκθεση, θέτοντας σε κίνδυνο την υδροδότηση των αστικών περιοχών και την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων. Στις σοδειές του σιταριού και του καλαμποκιού αναμένεται επίσης 20% μείωση, σημείωσε ο Ντιάνκοφ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κλιματικό σταυροδρόμι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,2 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή επηρεάζει ήδη σοβαρά τις προμήθειες τροφίμων και νερού, το εμπόριο και τη μεταποίηση, την εθνική ασφάλεια και την απασχόληση, τις προοπτικές εκπαίδευσης, σταδιοδρομίας και υγείας για τους νέους στη Βουλγαρία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο.

Η επιστήμη και η εκπαίδευση, οι πολιτικές και οι κανονισμοί, οι επιχειρήσεις και οι καινοτομίες χρειάζονται για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες, τόνισε ο Ντιάνκοφ.

Η Μίλια Ντιμίτροβα, που παρουσίασε την έκθεση, σημείωσε ότι αρκετοί τομείς όπως οι μεταφορές, η γεωργία και η οικονομία, χρειάζονται μετασχηματισμό. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις μηδενικές εκπομπές στους αστικούς στόλους ή ακόμα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων γραφείων. Η Βουλγαρία έχει την υψηλότερη ενεργειακή ένταση σε σύγκριση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χρησιμοποιώντας σχεδόν 400 κιλά πετρελαίου για κάθε 100 ευρώ που παράγει η οικονομία της.

Τρεις προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν για να μετατραπεί η οικονομία της Βουλγαρίας σε κλιματικά ουδέτερη — η παραγωγή και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση πρώτων υλών και προϊόντων και η αναγέννηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Η Ντιμίτροβα σημείωσε ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις μπορούσαν να αγοράσουν σε ποσοστό 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ανεξάρτητο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από τον Ιούλιο του 2020. Πρόσθεσε ότι περισσότερες εταιρίες θα επιλέξουν την πράσινη ενέργεια για τη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να αυξάνονται.

Δείτε επίσης: Βουλή: Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ (LIVE)

Loading