Δημοσκόπηση διεξήχθη στην Βουλγαρία προκειμένου να ερωτηθεί ο κόσμος αν συμφωνεί με την ΕΕ και την στάση θα κρατήσει απέναντι της.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης της Alpha Research μέσω απευθείας τυποποιημένης συνέντευξης με tablet και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Alpha Research την Πέμπτη.
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι τα άμεσα και πιο άμεσα απτά οφέλη στην καθημερινή ζωή, όπως οι ευκαιρίες για ταξίδια, η εκπαίδευση, η εργασία και ο ρόλος της χρηματοδότησης της ΕΕ για τη βουλγαρική οικονομία, καθιστούν τις θέσεις απέναντι στην ΕΕ πιο βιώσιμα θετικές.
Η κατάσταση είναι διαφορετική όσον αφορά το ΝΑΤΟ. Ελλείψει άμεσων απειλών για την εθνική ασφάλεια, τα πλεονεκτήματα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον απλό πολίτη.
Αν τα οφέλη δεν διατυπώνονται από τους πολιτικούς αρχηγούς με τρόπο εύκολα κατανοητό, κάτι που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια και κυρίως τους τελευταίους μήνες, οι πολίτες μένουν μπερδεμένοι και αποστασιοποιημένοι.
Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε μια πολωμένη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ με το 40% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ και το 34% κατά.
Οι αντίθετες θέσεις των ερωτηθέντων ταιριάζουν με τη θέση του πολιτικού κόμματος που υποστηρίζουν. Συνεπώς, την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ εγκρίνει ποσοστό 62-63% μεταξύ των υποστηρικτών της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και του GERB, ενώ η ομάδα όπου επικρατεί η αρνητική γνώμη σχηματίζεται από υποστηρικτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) όπου το 38% αποδοκιμάζει και το 26% εγκρίνει.
Η έγκριση του ΝΑΤΟ μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή και Υπάρχει Τέτοιος Λαός είναι περίπου 38%. Η πιο εχθρική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ καταγράφεται μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Αναγέννηση, το 65% των οποίων είναι κατά της ένταξης της Βουλγαρίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αυτές οι συμπεριφορές καθορίζουν την άποψη για την πορεία δράσης της Βουλγαρίας στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να ενισχύσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια.
Το 17% έχει αντίθετη γνώμη και πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ. Το 43% είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά χωρίς ισχυρότερη ενσωμάτωση.
Οι απόψεις διίστανται επίσης σε σχέση με ένα άλλο εξίσου ευαίσθητο θέμα στη Βουλγαρία, την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Το 31% των ερωτηθέντων εγκρίνει τη νέα πιο ευέλικτη προσέγγιση που ανακοινώθηκε από τους κυβερνώντες σχετικά με τα εκκρεμή θέματα μεταξύ των δυο χωρών, ενώ το 49% υποστηρίζει τη μέχρι τώρα πιο σταθερή θέση.
Σε αυτή την ερώτηση, οι λεπτές κόκκινες γραμμές δεν είναι μόνο μεταξύ των εταίρων στον τετρακομματικό συνασπισμό αλλά και μεταξύ των υποστηρικτών τους. Οι υποστηρικτές όλων των κομμάτων, εκτός από εκείνους της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, τάσσονται υπέρ της μέχρι τώρα πιο σταθερής προσέγγισης, η οποία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αποδεικνύει ότι δεν αρκεί απλώς να ανακοινώνεται μια συγκεκριμένη πορεία δράσης. Αντίθετα, ο κόσμος πρέπει να πειστεί γι’ αυτό, σημειώνει η έρευνα.
Δείτε επίσης: Διάγγελμα – Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία – Δείτε το μήνυμα
- Σοκαριστική απαγωγή νεογέννητου από μαιευτήριο στην Ιταλία
- Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Μίμη Δομάζου στον «Ερυθρό»
- Νέος κύκλος υποτροφιών για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών αεροσκαφών της AEGEAN
- Η κληρονομιά των Κούρδων: Όταν οι αποφάσεις πριν 100 χρόνια διαμόρφωσαν το μέλλον τους
- Δημοπρασία με βραδινά φορέματα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ