Έξι βουλγαρικές νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου έχουν υποστηριχθεί έως τώρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC), δήλωσε σήμερα η υπεύθυνη πολιτικής Αλμπένα Κουγιουμτζίεβα στη Βάρνα (στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας). Σημείωσε ότι οι χρηματοδοτούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις δραστηροποιούνται σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους μια εταιρία στον αγροτικό τομέα που αναπτύσσει ειδικά ρομπότ για την αφαίρεση των ζιζανίων.
Σύμφωνα με την Κουγιουμτζίεβα, έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία δεν είναι καθόλου κακός αριθμός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της χώρας. “Αν δείτε το ποσοστό των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση και αυτών που πέτυχαν, η αναλογία είναι πολύ καλή”, πρόσθεσε. “Στη χώρα μας λείπουν περισσότεροι υποψήφιοι, περισσότεροι άνθρωποι για να καταλάβουν ότι προσφέρεται αυτή η ευκαιρία”, τόνισε η Κουγιουμτζίεβα σημειώνοντας ότι περίπου 500 εταιρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζονται από το EIC.
Η Κουγιουμτζίεβα ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά η ΕΕ όχι μόνο δίνει επιχορηγήσεις, αλλά επενδύει και σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η αξιωματούχος εξήγησε ότι μπορούν να δοθούν έως και 17,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια startup υψηλού κινδύνου, ενώ το ανώτατο όριο επιχορήγησης για την ανάπτυξη ενός έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. “Αναζητούμε εταιρίες που είναι υψηλού κινδύνου, δεν έχουν ένα προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά ακόμη, χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιτύχουν κάποιο κέρδος και οι ιδιώτες επενδυτές σε αυτό το σημείο της ανάπτυξής τους δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για να επενδύσουν σε αυτές”, επεσήμανε.
Η Κουγιουμτζίεβα συμμετείχε στο Φόρουμ Διάστημα, Καινοτομίες, Νεοφυείς Επιχειρήσεις, που διοργανώθηκε στη Βάρνα από την περιφερειακή διοίκηση, τη Ναυτική Ακαδημία Βάρνας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και των Βουλγαρικών Επιχειρηματικών Φόρουμ.
BTA Photo