Το Λονδίνο, υποσχέθηκε σήμερα, από τη μία μεριά πως θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο από την άλλη πλευρά ξεκαθάρισε πως δε θα ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή
«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.
Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.
Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.
Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter -η οποία στη συνέχεια κατέβηκε- ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες. Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.
Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».
Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας με Ρωσία – Για ποιο λόγο επιστρέφουν στις πατρίδες τους
- Πόρτο – Ολυμπιακός: Ακυρώθηκε γκολ του Ελ Κααμπί για οφσάιντ στο Ντραγκάο (vid)
- Αυξημένες υπερωρίες το 2024 χάρη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- Στρατηγική συνεργασία Lavipharm και iNova Pharmaceuticals για νέο αντισηπτικό
- Εκπληκτική διπλή απόκρουση του Τζολάκη στο Ντραγκάο
- TikTok: Η νέα πρόκληση Valsalva και οι κίνδυνοι των διαδικτυακών προκλήσεων