Υπουργείο Παράνομης Μετανάστευσης δημιούργησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, διορίζοντας ως Υπουργό Παράνομης Μετανάστευσης τον Μάικλ Τόμλινσον, σε μια σειρά δραστικών πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της έλευσης εκατοντάδων μεταναστών στο βρετανικό νησί
Υπουργός Νόμιμης Μετανάστευσης ορίσθηκε ο Τομ Πέρσγκλοβ, ανακοίνωσε το γραφείο του Σούνακ.
Οι δύο διορισμοί ακολουθούν την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος αποχώρησε λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης Σούνακ να συνεργασθεί με την Ρουάντα για την μεταφορά εκεί μεταναστών.
Στη Ρουάντα βρέθηκε την Τρίτη, (5/12), ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προκειμένου να υπογράψει νέα συμφωνία με τη χώρα προκειμένου να στέλνονται εκεί οι αιτούντες άσυλο από τη Βρετανία.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη αφού το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε παράνομο το πρώτο σχέδιο απέλασης που είχε καταρτίσει το Λονδίνο.
Το σχέδιο Ρουάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση της μετανάστευσης και παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που εξετάζουν να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα.
Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να περιορίσει τη μετανάστευση στη Βρετανία και να σταματήσει την εισροή αιτούντων άσυλο μέσω της Μάγχης.
Ο (πρώην πλέον) υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει, διότι όσοι φτάνουν στις ακτές της με πλοιάρια ουσιαστικά εισβάλουν στη χώρα.
«Ο νόμος λέει ότι δεν μπορείς να εισέλθεις στη χώρα παράνομα. Αν εσείς ή εγώ διασχίσουμε ένα διεθνές σύνορο, κυριολεκτικά εισβάλουμε σε μια άλλη χώρα, θα αναμέναμε να μας αντιμετωπίσουν σοβαρά», σχολίασε μιλώντας στο Sky News.
Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία εισέρχονται στη χώρα μέσω νόμιμων οδών, όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει και αυτόν τον αριθμό, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό που θα πρέπει να κερδίζουν οι μετανάστες.
Βρετανοίυπουργοί αναμένεται εξάλλου να δημοσιεύσουν σύντομα νέα νομοθεσία με την οποία η Ρουάντα θα κηρύσσεται ασφαλής χώρα, με στόχο να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης αιτούντων άσυλο.
Το «Σταματήστε τα πλοιάρια» είναι ένας από τους πέντε στόχος που έχει θέσει ο Σούνακ για την κυβέρνησή του πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2024.
Φέτος σχεδόν 29.000 άνθρωποι έφτασαν στις νότιες ακτές της Βρετανίας παράνομα, μετά το ρεκόρ των 45.755 μεταναστών που καταγράφηκε το 2022.
Δείτε επίσης: Γάζα: Περισσότεροι από 193 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά την τέλος της εκεχειρίας