Βρετανία: Η μόνιμη τηλεργασία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του κλίματος, σύμφωνα με το συμπέρασμα μελέτης

Βρετανία: Η μόνιμη τηλεργασία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του κλίματος, σύμφωνα με το συμπέρασμα μελέτης

Στην περίπτωση που περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν μόνιμα από το σπίτι, θα μπορούσε αυτό να συμβάλει στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βλάπτοντας έτσι λιγότερο το κλίμα.

Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο οι συνθήκες εργασίας, όπως και η εποχή του χρόνου.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα μελέτης εξήγαγε ο βρετανικός οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος «Carbon Trust», για λογαριασμό του Ινστιτούτου Vodafone.

Η κρίση της πανδημίας και η μετάβαση στην τηλεργασία λόγω των συνθηκών του κορονοϊού άφησαν ξεκάθαρο θετικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακος (CO2) στη Γερμανία : Αν υποτεθεί ότι εργάστηκαν από το σπίτι κατά μέσο όρο 18,4 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021, περίπου 3,5 ημέρες την εβδομάδα, το αποτύπωμα άνθρακα για κάθε απασχολούμενο άτομο παρουσίασε μείωση κατά 72%.

Η αιτία για τον καλύτερο απολογισμό των εκπομπών CO2 είναι οι λιγότερες μετακινήσεις, αλλά και η μεγαλύτερης βαρύτητας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, εξαιτίας των μη ή μερικώς λειτουργούντων γραφείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, αυτό δεν αντισταθμίστηκε όμως συγχρόνως από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στα σπίτια.

Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι πάντα έτσι όπως εξηγούν οι ειδικοί: το χειμώνα, η εργασία γραφείου ενδέχεται ακόμη και να είναι ενεργειακά πιο αποδοτική.

Παραδείγματος χάρη, οι εργαζόμενοι που επιλέγουν μετακίνηση προς το γραφείο τους, εκπέμπουν σημαντικά λιγότερο CO2 στη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, συγκριτικά με αυτούς που δουλεύουν στην οικία τους και άρα καλούνται να το θερμαίνουν για περισσότερες ώρες.

Επιπλέον, στη Γερμανία το ποσοστό ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιείται για θέρμανση είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό της Σουηδίας, ενώ οι απαιτήσεις θέρμανσης αυτών των δύο χωρών συγκριτικά με την Ισπανία ή την Ιταλία είναι μεγαλύτερες.

Αντίστροφα, χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, για παράδειγμα στην Ισπανία,  περισσότερα κλιματιστικά για ψύξη όπως προκύπτει από τη μελέτη, γι αυτό και η εργασία με φυσική παρουσία στο γραφείο είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική ενεργειακά και πιο φιλική προς το περιβάλλον, δεδομένου οτι λειτουργούν λιγότερα κλιματιστικά για περισσότερους ανθρώπους και εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Φόρος τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε έλευθεροι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play