Βρετανία: Ρεκόρ στις αιτήσεις μεταναστών για άσυλο τον Ιούνιο

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που περιμένουν την απόφαση των βρετανικών αρχών έφθασε σε νέο ρεκόρ στα τέλη του Ιουνίου, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης των Τόρις για την αποσυμφόρηση του συστήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα

Στο τέλος του Ιουνίου, 175.457 άνθρωποι περίμεναν μία κατ’ αρχήν απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου, σε αύξηση 43% σε σχέση με το παρελθόν, αριθμός ρεκόρ από το 2010 οπότε και μετράται ο δείκτης αυτός.

propoli

Όμως, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι η αύξηση δεν είναι παρά 1% για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, βλέποντας μάλιστα και «μία επιβράδυνση στην αύξηση της καθυστέρησης», που οφείλεται κυρίως στην «ενίσχυση του προσωπικού» που ασχολείται με την εξέταση των αιτήσεων.

Ωστόσο, 140.000 αιτούντες άσυλο περίμεναν στα τέλη Ιουνίου απόφαση επί 6 μήνες, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ και αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 57% σε διάστημα ενός έτους.

Συνολικά, ανάμεσα στον Ιούλιο 2022 και τον Ιούνιο 2023, 97.390 επιπλέον άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που καταγράφει αύξηση κατά 19% σε διάστημα ενός έτους.

Στην ίδια περίοδο, 20.888 άνθρωποι έλαβαν το καθεστώς του πρόσφυγα ή άλλου είδους προστασία, ενώ περισσότεροι των 154.000 είχαν την δυνατότητα να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο ειδικού καθεστώτος, όπως αυτό που αφορά τους Ουκρανούς ή τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Ως προς την εθνότητα, οι Αλβανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Ιρανοί.

Το 41% των αιτήσεων για την παροχή ασύλου που κατατέθηκαν στο διάστημα από τον Ιούλιο 2022 μέχρι τον Ιούνιο 2023 προέρχονται από ανθρώπους που έφθασαν διασχίζοντας με μικρά σκάφη την Μάγχη, φαινόμενο που έχει υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στο βρετανικό έδαφος με αυτόν τον τρόπο κατέγραψε επίσης ρεκόρ το 2022: περισσότεροι από 45.000.

Αν και ο ρυθμός δείχνει σημάδια επιβράδυνσης φέτος, ήδη ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διασχίσει την Μάγχη έχει φθάσει σε περισσότερους των 19.000.

Η βρετανική κυβέρνηση πληθαίνει τα μέτρα για την μείωση των αριθμών αυτών. Νέος νόμος ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Ιούλιο, και έχει καταδικασθεί από τον ΟΗΕ, απαγορεύει πλέον στους μετανάστες που έχουν φθάσει παράνομα στο βρετανικό έδαφος να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Προβλέπει επίσης την απέλασή τους προς τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα. Αλλά αυτό το σχέδιο είναι μπλοκαρισμένο από την βρετανική δικαιοσύνη.

«Η τεράστια καθυστέρηση στην λήψη απόφασης σχετικά με το άσυλο είναι αποτέλεσμα του εχθρικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση και προξενεί τεράστια δεινά για τους πρόσφυγες που δεν επιθυμούν παρά να προχωρήσουν την ζωή τους», έγραψε στο Twitter (X) η ένωση Refugee Action.

Δείτε επίσης: Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκρουσαν επίθεση της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία

Loading