ΒΤΑ: Η βουλγαρική κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε 33.000 Ουκρανούς

ΒΤΑ: Η βουλγαρική κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε 33.000 Ουκρανούς

Η βουλγαρική κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε μονάδες κρατικών εγκαταστάσεων για 33.000 Ουκρανούς και αυτά θα είναι διαθέσιμα από την 31η Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες Μαριάνα Τόσεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Η ίδια ηγείται της μονάδας κυβερνητικού συντονισμού για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Τόσεβα δήλωσε ότι συνολικά 59.085 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία διαμένουν σε ξενοδοχεία. Αυτοί, ωστόσο, θα πρέπει να φύγουν από εκεί έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου τα ξενοδοχεία να διατεθούν στους τουρίστες. Έως τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει καταλύματα στους εναπομείναντες περίπου 26.000 Ουκρανούς.

Τα καταλύματα στα οποία θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες ανήκουν σε διαφόρους κρατικούς οργανισμούς. Το υπουργείο Μεταφορών θα βοηθήσει με την υλικοτεχνική υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες, συνολικά 97.068 Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για να λάβουν προσωρινή προστασία στη Βουλγαρία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που διαμένουν στη χώρα είναι 102.032.

Το βουλγαρικό κράτος κατάφερε να προσφέρει καταφύγιο σε όλους τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο για σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε επίσης η Τόσεβα, προσθέτοντας ότι μερικοί από τους πρόσφυγες που έχουν βρει δουλειά στη Βουλγαρία μπορούν τώρα οι ίδιοι να νοικιάζουν σπίτια και να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

Η Τόσεβα σημείωσε επίσης ότι η Υπηρεσία υπέστη κυβερνοεπίθεση η οποία αποδυνάμωσε το σύστημά της.

Η Κρασιμίρα Βελίτσκοβα, σύμβουλος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιας για τη Χρηστή Διακυβέρνηση Καλίνα Κονσταντίνοβα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τη λήψη μέτρων για την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων και να τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Επί 3τρεις μήνες, όλοι οι Ουκρανοί πολίτες στη Βουλγαρία που έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας θα έχουν υποχρεωτική ασφάλιση υγείας που θα παρέχεται από το κράτος στο Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, υπενθύμισε η αξιωματούχος.

Μόλις εκπνεύσει η περίοδος ασφάλισης που καλύπτεται από το κράτος, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να πληρώνουν οι ίδιοι και να συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα έχουν ασφάλιση υγείας την οποία θα καλύπτει το κράτος έως ότου λήξει το καθεστώς της προσωρινής προστασίας. Κυβερνητικό διάταγμα θα καθορίζει τους όρους των εισφορών ασφάλισης υγείας. Το θέμα ήταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε η Βελίτσκοβα.

Η σύμβουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να προωθήσει την απασχόληση. Ένα από τα μέτρα αυτά προβλέπει πρόσφυγες που έχουν δουλειά να λάβουν πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για να πληρώνουν το ενοίκιό τους, δήλωσε η Βελίτσκοβα.

Σχολιάζοντας το θέμα του ποιος θα φροντίζει τα παιδιά, ειδικά όσα είναι μικρότερα των 7 ετών, όταν οι γονείς τους εργάζονται, η Βελίτσκοβα είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει διάφορες οργανώσεις πολιτών, εταιρίες ή κοινωνικούς ακτιβιστές να ιδρύσουν κέντρα ημερήσιας παιδικής μέριμνας.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Πάνω από 5,5 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν την χώρα

Loading