Οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη Βουλγαρία, καθώς συμβάλλουν στη σημαντική διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με δημοσίευση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NSI) στον ιστότοπό της.
Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, με τους Βούλγαρους να ζουν κατά μέσο όρο σχεδόν έξι χρόνια περισσότερο από τον πληθυσμό των Ρομά. Ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, καθώς οι Βουλγάρες ζουν κατά μέσο όρο 78,6 χρόνια, οι γυναίκες της τουρκικής μειονότητας 76,9 χρόνια και οι Ρομά 71 χρόνια.
Μια στατιστική μελέτη με τίτλο Ασθένειες κυκλοφορικού και οι σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ανά φύλο και εθνότητα στη Βουλγαρία από το 2010 αποκάλυψε αρκετά σημαντικά ευρήματα. Στην έρευνα συμμετείχε ομάδα ερευνητών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του NSI Ατανάς Ατανάσοφ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό άρθρο στο έγκριτο περιοδικό Public Health, στο τεύχος 236.
Η ανάλυση αποκάλυψε το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών στις τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες: Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρομά. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερη για τους Βούλγαρους (7,8 έτη), ακολουθεί η τουρκική μειονότητα (6,4 έτη) και οι Ρομά με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (5,3 έτη).
Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής παραμένει γύρω στα επτά χρόνια. Για τις ασθένειες του κυκλοφορικού, η συμβολή τους στη διαφορά εκτιμάται σε 3,66 έτη, ή περίπου το 50% της διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ογκολογικές παθήσεις, που οδηγούν σε διαφορά σχεδόν ενός έτους στο προσδόκιμο ζωής, ενώ οι αναπνευστικές παθήσεις καταγράφουν διαφορά 0,4 χρόνια μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να εστιάσουν στις παθήσεις του κυκλοφορικού προκειμένου να περιορίσουν τις ανισότητες στο προσδόκιμο ζωής στη Βουλγαρία, όπως αναφέρει η NSI.