«Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές για να διασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους», συμπλήρωσε ο Γκίκι
Θύματα απαγωγής έπεσαν πέντε υπάλληλοι του ΟΗΕ, στη νότια Υεμένη, ενώ επέστρεφαν στο Άντεν έπειτα από μία αποστολή.
Οι υπάλληλοι έπεσαν θύματα απαγωγής την Παρασκευή στο Κυβερνείο του Αμπιάν, δήλωσε ο Ράσελ Γκίκι, εκπρόσωπος του κορυφαίου αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Υεμένη.
«Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές για να διασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους», συμπλήρωσε ο Γκίκι.
Ένας στρατιωτικός συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία πολεμά τους φιλο-ιρανούς ανάρτες Χούθι στην Υεμένη από το 2015.
Ο συνασπισμός παρενέβη στον εμφύλιο της Υεμένης το 2015 αφότου οι Χούθι ανέτρεψαν την κυβέρνηση στη Σανάα. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, με συνέπεια μία τρομερή ανθρωπιστική κρίση.
Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης και οι ηγέτες των φυλών το έκαναν από φόβο αντιποίνων.
Το αποσχιστικό Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχει μεγάλο μέρος του νότου της Υεμένης και βρίσκεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Υεμένης, καταδίκασε τις απαγωγές ως «τρομοκρατική επιχείρηση».
Η κυβέρνηση της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ασφάλειας και Ασφάλειας του ΟΗΕ απήχθησαν από άγνωστους ένοπλους άνδρες, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι απαγωγές είναι συχνές στην Υεμένη, μια φτωχή χώρα όπου ένοπλες φυλές και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα παίρνουν ομήρους για να ανταλλάξουν με κρατούμενους ή μετρητά.
Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ή AQAP, θεωρείται από καιρό το πιο επικίνδυνο παράρτημα του παγκόσμιου δικτύου και έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Η Υεμένη έχει συγκλονιστεί από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σανάα και μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, αναγκάζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να καταφύγει στο νότο και μετά στη Σαουδική Αραβία.
Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισήλθε στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, για να προσπαθήσει να επαναφέρει στην εξουσία τον Πρόεδρο Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Δείτε επίσης: Καναδάς: Οι αποκλεισμοί στα σύνορα με τις ΗΠΑ συνεχίζονται καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονται – Δείτε εικόνες
- Η αρχή του κιτρινισμού: Η Evelyn Nesbit, ο φόνος και το σκάνδαλο που άλλαξε την Αμερική
- Η Ντόλι Πάρτον ακολούθησε την Τέιλορ Σουίφτ στο Instagram: Έρχεται συνεργασία;
- Η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2025: Στοιχήματα του Ιανουαρίου και οι προκλήσεις της Άνοιξης
- Σημαντικές αλλαγές στην αποδοχή και την αποποίηση κληρονομιών
- Διακοπή κυκλοφορίας στον περιφερειακό Πεντέλης – Νέας Μάκρης λόγω χιονόπτωσης