Ο Ζακαρία αλ Σάμι, ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης των σιιτών ανταρτών Χούθι, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, πέθανε χθες Κυριακή από επιπλοκές της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δύο υεμενίτες αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.
Ο θανών νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχουν σχηματίσει οι αντάρτες, ο Αμπντουλαζίζ μπιν Χάμπτουρ και άλλα κυβερνητικά στελέχη με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κατά τις ίδιες πηγές.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Χούθι δεν απάντησαν αμέσως όταν το Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία.
Ο Αμπντουλαζίζ Αλ Κουμάιμ, ο υπουργός Σχεδιασμού της κυβέρνησης του κινήματος των σιιτών ανταρτών, επιβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σάμι απεβίωσε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Υεμένη παραμένει κομμένη στα δύο, με τον βορρά, συμπεριλαμβανομένης της Σανάα, να ελέγχεται από τους Χούθι, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, και τον νότο να ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία. Η συμμαχία αυτή επενέβη στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου τον Μάρτιο του 2015.
Η κυβέρνηση των Χούθι γενικά υποβαθμίζει την έκταση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στα εδάφη που ελέγχει.
Στη χώρα γίνονται ελάχιστα τεστ και δεν ανακοινώνονται συστηματικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, λόγω του πολέμου. Ωστόσο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, αν και από τον Σεπτέμβριο και μετά είχε υποχωρήσει σε κάπου δύο την ημέρα – τουλάχιστον με βάση όσα ανακοίνωναν οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.
Πέρυσι, ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή στη χώρα όπου ήδη εκτυλίσσεται αυτή που χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, ο υποσιτισμός είναι διαδεδομένος, η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι πολύ περιορισμένη, οι υποδομές είναι συντρίμμια και οι ασθένειες, όπως η χολέρα και ο δάγκειος πυρετός, θερίζουν.
Η Υεμένη αναμένεται να παραλάβει μέσα στον Μάρτιο 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνολικά αναμένεται να λάβει 14 εκατ. δόσεις, που αρκούν για περίπου το 23% του πληθυσμού της.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ