Υπόθεση Ναβάλνι – Κομισιόν: «Δύσκολο να μιλήσουμε» για κυρώσεις «σ’ αυτό το στάδιο»

Υπόθεση Ναβάλνι – Κομισιόν: «Δύσκολο να μιλήσουμε» για κυρώσεις «σ’ αυτό το στάδιο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει από τη Ρωσία να διεξαγάγει μια «διαφανή και εξαντλητική έρευνα» για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και περιμένει να εξετάσει τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής πριν εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Καλούμε τη Ρωσία να ερευνήσει με διαφανή και εξαντλητικό τρόπο. Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να δώσει απαντήσεις επειδή αυτός ο χημικός παράγοντας δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμος και χρησιμοποιήθηκε στο ρωσικό έδαφος εναντίον ενός ρώσου πολίτη», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο.

«Όσο για πιθανά αντίποινα ή κυρώσεις: σ’ αυτό το στάδιο, καμιά έρευνα δεν δείχνει ποιος είναι υπεύθυνος. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα και να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σ’ αυτό το σημείο», επέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τιμωρία όταν δεν έχεις ακόμη στο στάδιο αυτό τους υπεύθυνους. Η έρευνα πρέπει να γίνει και στη συνέχεια θα αποφασισθούν τα επόμενα στάδια», δήλωσε.

Εντούτοις «δεν είναι αποδεκτό να βλέπουμε κάποιον να πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας με στρατιωτικής κλάσης χημικό παράγοντα, στον οποίο δεν θα έπρεπε να έχει κανείς ελεύθερα πρόσβαση (…) Ο κ. Ναβάλνι δεν είναι ο πρώτος που πέφτει θύμα τέτοιων δειλών και απάνθρωπων επιθέσεων, έχουμε δει και άλλους Ρώσους να σκοτώνονται, και άλλες φωνές της (ρωσικής) αντιπολίτευσης να σιωπούν», υπογράμμισε.

Όσο για την «εμπιστοσύνη» των Ευρωπαίων στις ρωσικές έρευνες, ο εκπρόσωπος φάνηκε επιφυλακτικός: «Δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα (σχετικά με τη διεξαγωγή τους), αυτό δεν θα ήταν σοβαρό. Αν η έρευνα έχει ξεκινήσει και αποδώσει καρπούς, θα εξετάσουμε τα συμπεράσματά της και τη διεξαγωγή της, όπως κάνουμε πάντα».

Έπειτα από «σινιάλα, τουλάχιστον φραστικά, ότι η Ρωσία επιθυμεί να συνεργασθεί», «θα δούμε πώς η συνεργασία αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί και τι κάνουν οι ρωσικές αρχές μπροστά στα νέα στοιχεία» τα οποία παρουσιάσθηκαν από τη Γερμανία, επισήμανε και ζήτησε να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη» έρευνα επισημαίνοντας πως «ο απολογισμός (της Ρωσίας στο θέμα αυτό) δεν είναι πολύ ικανοποιητικός».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play