Νέο δημοσίευμα – επαινετικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από την γερμανική εφημερίδα ZEIT, που φέρει τον τίτλο «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν θρυλικό. Τώρα η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα από την εδώ». Το εθνικό χρέος της Ελλάδας ήταν θρυλικό. Τώρα η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα εκεί απ’ ό,τι εδώ και αναρωτιέται ο συντάκτης «πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;»
Επί σειρά ετών, το να είσαι Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας φαινόταν να είναι η χειρότερη κυβερνητική θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη: Έπρεπε να διαχειριστείς δισεκατομμύρια χρέους. Ενδιάμεσα, έπρεπε να γίνεσαι επαίτης για λίγα χρήματα από τις τράπεζες και τους ξένους εταίρους, ώστε τα νοσοκομεία και τα σχολεία να μπορούν με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ οι υπάλληλοί τους συνέχιζαν να απεργούν για περισσότερους μισθούς. «Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μετατραπεί μέσα σε μια δεκαετία από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης σε πρότυπο μαθητή». Επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι τόσο καλή για τα ελληνικά νοικοκυριά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους με 5 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος πληρωμών, η ανάπτυξη του τουρισμού και η ενίσχυση των υψηλών ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτή τη μεταβολή. Ωστόσο, αναφέρεται και η επισήμανση του Καθηγητή Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Κάτσικα, ότι η ανάκαμψη δεν φτάνει σε όλους τους πολίτες, καθώς η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση προσελκύει περισσότερους επενδυτές, με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων που δυσχεραίνει τη θέση των πολιτών.
Επίσης, σε άλλο δημοσίευμα από το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ, αλλά όχι για πολύ.
Η ανταπόκριση αποτυπώνει ότι με την τωρινή καταβολή σχεδόν οκτώ δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του 2010, εξοικονομούνται 135 εκ. ευρώ από τόκους, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους της χώρας στο 154% του ΑΕΠ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ», ο ανταποκριτής αναφέρεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι «ακόμη και μετά την πρόωρη αποπληρωμή, ο Υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης θα έχει αποθεματικό ρευστότητας περίπου 30 δισ. ευρώ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, λόγω της διάρθρωσης του χρέους.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες αναμένεται να δουν τον δείκτη χρέους τους να αυξάνεται μέχρι το 2034.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ