Ζελένσκι: Μια συνάντηση Ουκρανίας-Κίνας θα ήταν επιθυμητή

Ζελένσκι: Μια συνάντηση Ουκρανίας-Κίνας θα ήταν επιθυμητή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει κανένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θα «ήταν επιθυμητό» να συναντηθούν Κινέζοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι.

Ο ίδιος δήλωσε, παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι το Κίεβο έχει ήδη γνωστοποιήσει την επιθυμία του για μια τέτοια συνάντηση.

«Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. «Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας σήμερα».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας έχει δηλώσει ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει την θέση του για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα σ’ ένα έγγραφο που θα παραπέμπει σε αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται επίσης να κάνει μια «ειρηνευτική ομιλία» αύριο 24 Φεβρουαρίου, επέτειο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι έχει ακούσει μόνο «γενικά πράγματα» για τις προτάσεις της Κίνας από Ουκρανούς διπλωμάτες, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει για την ειρήνη.

Eπικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde εκτιμά ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία “είναι δυνατό μόνο με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της του 1991. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν είναι αποδεκτή από εμάς”, τονίζει υποστηρίζοντας ότι “οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει αργότερα σε νέα σύγκρουση”.

Ερωτηθείς για το πώς αναλύει τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και την κατάσταση της ρωσικής ισχύος και της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης εξηγεί: “Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα σήμερα οι Ρώσοι ηγέτες… Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι το ρωσικό σύστημα είναι ένα κάθετο σύστημα όπου οι πληροφορίες μεταδίδονται από αρχηγό σε αρχηγό και, όταν φτάσουν στην κορυφή, μπορεί να έχουν παραμορφωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το αρχικό μήνυμα. Είναι λάθος να λέμε ότι δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι εκθέσεις που υποβάλλονται στη ρωσική ηγεσία είναι πολύ διαφορετικές από τις πληροφορίες που αρχικά συγκεντρώνονται. Κάθε κρίκος στην αλυσίδα εντολών παραμορφώνει τις πληροφορίες προς όφελος αυτού που θέλει να μεταφέρει την πληροφορία στο ανώτερο κλιμάκιο προς την κορυφή”.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αρχιτεκτονική της ειρήνης και το μέλλον της Ρωσίας, ο Ουκρανός αξιωματούχος απαντά: “Η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος υπό την ουκρανική στρατιωτική πίεση, υπό την πίεση εσωτερικών ρωσικών πολιτικών διαδικασιών και υπό την πίεση της διεθνούς διπλωματίας. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει αυτή την απόσυρση σύντομα”, συνεχίζει “διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ρωσικού καθεστώτος. Δεν έχει άλλη επιλογή. Οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να βγουν ήρεμα από μια κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δεν θέλησαν να σταματήσουν. Επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης. Αυτό τους δημιουργεί προβλήματα”, καταλήγει.

Για το μέλλον, προβλέπει “δύσκολους καιρούς για τη Ρωσία. Σε επίπεδο πολιτικής και ασφάλειας, θα τεθεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιοχής, η οποία εκτείνεται από την Ανατολική Ευρώπη έως το ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Δυνητικά, αυτό μπορεί να αλλάξει την πολιτική και εδαφική διαμόρφωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και δεν είναι θέμα δεκαετιών, είναι κάτι που μπορεί να έρθει γρήγορα. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια Ρωσική Ομοσπονδία όπως αυτή που είναι σήμερα και που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Και, εκτός από την πυρηνική απειλή, η Ρωσία δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει. Κανείς δεν χρειάζεται αυτή την απειλή. Η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει” αναφέρει, προβλέποντας αντίθετα για την Ουκρανία ότι “θα καταστεί ένα νέο κέντρο περιφερειακής ισχύος”.

Δείτε επίσης: Β. Ντοβρόβκις: H Κομισιόν στηρίζει τη Βουλγαρία στην πορεία της προς την υιοθέτηση του ευρώ

Loading

Play