Ζήτημα για την άρση της ασυλίας του Προέδρου Αρέβαλο από την εισαγγελία της Γουατεμάλας

Ζήτημα για την άρση της ασυλίας του Προέδρου Αρέβαλο από την εισαγγελία της Γουατεμάλας

Η αμφιλεγόμενη εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι υπέβαλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας του προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρέβαλο, τον κατηγορεί ότι ενέκρινε «παράνομες» πληρωμές σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αίτημα υποβλήθηκε στον κορυφαίο θεσμό της δικαιοσύνης, αναφέροντας πως έχει επιβληθεί σε αυτόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για διαφθορά.

Αυτός κατηγορεί τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο ότι διέταξε την πρώην υπουργό Επικοινωνιών Γιάζμιν δε λα Βέγα να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο εισαγγελικός πλαισιωτής διαβεβαίωσε ότι «τεκμηριώσαμε» πως «ο πρόεδρος (…) είναι ο κυριότερος προαγωγός της διαφθοράς και της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα».

«Οι παραλογισμοί του κ. Κουρουτσίτσε δεν έχουν καμιά θέση σε ποινική διαδικασία», ήταν η αντίδραση της γραμματείας επικοινωνίας της προεδρίας, προερχόμενη από μήνυμα προς τα ΜΜΕ.

Από πέρυσι, ο κ. Αρέβαλο και η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας βρίσκονται σε έναν αδυσώπητο πόλεμο.

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος προσπαθεί μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο να καθαιρέσει αυτήν την οποία τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει ως «διεφθαρμένη» και «αντιδημοκρατική».

Τον Μάιο, παρουσίασε σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος με στόχο να διευκολυνθεί η απο removal of κ. Πόρας από το αξίωμα, καθώς δεν έχει νομικά τη δυνατότητα να την καθαιρέσει. Ωστόσο, το κείμενο δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο κ. Αρέβαλο, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος υποσχόμενος να πολεμήσει την ενδημική διαφθορά στη Κεντρική Αμερική, κατήγγειλε τη γενική εισαγγελέα για απόπειρα «πραξικοπήματος», όταν επιχείρησε νομικά να τον εμποδίσει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η Γουατεμάλα κατατάσσεται στη 154η θέση στον πίνακα αντίληψης της διαφθοράς που δημοσιεύει η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, επιτυγχάνοντας σκορ 23/100.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play