Έκκληση της Open Arms να επιτραπεί η αποβίβαση των μεταναστών

Έκκληση της Open Arms να επιτραπεί η αποβίβαση των μεταναστών

Οι σχεδόν 100 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας πρέπει να επιτραπεί να αποβιβαστούν και να μεταφερθούν στην Ισπανία αεροπορικώς, όχι διά θαλάσσης, υπογράμμισε χθες Δευτέρα η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση το πλοίο της οποίας τους διέσωσε.

Το Open Arms προστέθηκε με τη σειρά του στα πλοία στα οποία απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που επιμένει να διατρανώνει ότι επί των ημερών του δεν θα επιτρέπεται στα πλοία των ΜΚΟ να αποβιβάζουν μετανάστες στην ιταλική επικράτεια.

Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρθηκε την Κυριακή να υποδεχθεί το πλοίο, αλλά η οργάνωση στην οποία ανήκει, η ProActiva Open Arms, απέρριψε την πρόταση, εξηγώντας ότι η απόσταση που θα χρειαστεί να διανυθεί είναι τεράστια, ενώ οι ιταλικές ακτές απέχουν ελάχιστα.

«Για να γίνει υπό αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφορά των ανθρώπων που διασώθηκαν, μπορούν να μεταφερθούν στην Κατάνη [της Σικελίας] κι από εκεί στη Μαδρίτη αεροπορικώς», πρότεινε ο επικεφαλής του παραρτήματος της ProActiva Open Arms στην Ιταλία, ο Ρικάρντο Γκάτι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λαμπεντούζα.

Ο Γκάτι πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι αυτή η λύση είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή σε σύγκριση με την πρόταση της Ρώμης να μεταφερθούν από το Open Arms στην Ισπανία συνοδεία σκαφών της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Η μίσθωση ενός Boeing για 200 ανθρώπους θα κόστιζε 240 ευρώ κατ’ άτομο», ενώ πέρυσι η συνοδεία του Aquarius ως τις ακτές της Ισπανίας από την ιταλική ακτοφυλακή «στοίχισε 250.000 ευρώ», πρόσθεσε ο Γκάτι.

Μερικές ώρες αργότερα, ο ιταλός υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε πως «όλοι» οι διασωθέντες από το Open Arms θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ισπανία από την ιταλική ακτοφυλακή, ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει το μακρύ ταξίδι. Αλλά, σε αντάλλαγμα, ο Τονινέλι απαίτησε από την ισπανική κυβέρνηση να αφαιρέσει τη σημαία από το πλοίο της ΜΚΟ. Αυτή η κίνηση πιθανότητα θα ανάγκαζε το σκάφος να αναστείλει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις διάσωσης, τουλάχιστον ώσπου να μπορέσει να εγγραφεί σε κάποιον άλλον νηογνώμονα.

Ως σήμερα το πρωί, στο πλοίο συνέχιζαν να είναι αποκλεισμένοι 98 μετανάστες, αφού άλλοι εννέα από τους διασωθέντες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα για ιατρικούς λόγους, μετέδωσε το ANSA. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οκτώ από τους εννέα μετανάστες έχουν πρόβλημα υγείας: ένας τους, με καρδιακή αρρυθμία, και μια γυναίκα με προβλήματα όρασης διακομίστηκαν σε πολυκλινική, ενώ ένας άνδρας με ψωρίαση και οι υπόλοιποι μετανάστες, με κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα, οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στο μικρό νησί.

«Όποιος δεν θέλει να δει την αφόρητη κατάσταση στο πλοίο είναι ανίκανος να δείξει ενσυναίσθηση για αυτό που υπομένουν οι άλλοι», στηλίτευσε η ProActiva Open Arms μέσω Twitter.

Οι μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα επί σχεδόν τρεις εβδομάδες και καταλαμβάνονται ολοένα περισσότερο από ανυπομονησία και απόγνωση. Η οργάνωση λέει πως πρέπει να αποβιβαστούν σε ασφαλές λιμάνι το ταχύτερο καθώς δυσκολεύεται όσο περνούν οι μέρες να διατηρήσει κατάσταση στο πλοίο ειρηνική.

Ο καπετάνιος του Open Arms τόνισε προχθές Κυριακή πως το πλήρωμα αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση στο πλοίο, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες καταλαμβάνονται «συχνά από κρίσεις άγχους και πανικού» και οδεύουν να «στασιάσουν».

Αρχικά, η Ισπανία είχε προτείνει το πλοίο να πάει στην Αλχεθίρας, κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ. Χθες, εισηγήθηκε να πάει στο «κοντινότερο» ισπανικό λιμάνι.

Η Αλχεθίρας απέχει 1.800 χιλιόμετρα, πέντε ημέρες ταξίδι από τη Λαμπεντούζα. Τα κοντινότερα ισπανικά λιμάνια είναι η Μενόρκα και η Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες νήσους, που απέχουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Μολονότι ο Σαλβίνι έχει απαγορεύσει την είσοδο στα πλοία των ΜΚΟ, οι αφίξεις μεταναστών συνεχίζονται. Τις τελευταίες 24 ώρες, ακτοφύλακες αναχαίτισαν δύο σκάφη με μετανάστες και μετέφεραν στη Λαμπεντούζα 53 ανθρώπους.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την προσφορά της Ισπανίας, με την εκπρόσωπό της Νατάσα Μπερτό να κάνει λόγο για «επιτακτική ανθρωπιστική ανάγκη», και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συντονίσει την ανακατανομή των μεταναστών μόλις αποβιβαστούν, τονίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με κράτη μέλη.

Η Επιτροπή συζητά επίσης για τους μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι σε άλλο πλοίο, το Ocean Viking, στις επαφές της με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τη Μπερτό. Ο Σαλβίνι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να ελλιμενιστεί αυτό το πλοίο, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λαμπεντούζα, τη Σικελία και τη Μάλτα με 356 μετανάστες.

Την Κυριακή, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήρε τη στάση της κυβέρνησης της Ισπανίας, αναφέροντας μέσω Twitter ότι «ελπίζουμε να δούμε το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης για τους μετανάστες που επιβαίνουν στο Ocean Viking».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading