Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μαθηματικό αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια περίπου 85% αν ένας ηθοποιός έχει φθάσει ήδη στο αποκορύφωμα της καριέρας του ή αν τα καλύτερα χρόνια βρίσκονται μπροστά του.
Φυσικά ακόμη και ένας αλγόριθμος τα βρίσκει… σκούρα με απρόβλεπτες περιπτώσεις όπως ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος είδε την μάλλον πτωτική καριέρα του να απογειώνεται απρόσμενα σε σχετικά προχωρημένη ηλικία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μαθηματικό Όλιβερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με τον “Γκάρντιαν”, ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία -που πήραν από τη διεθνή βάση δεδομένων Internet Movie Database (IMDb)- για τις καριέρες 2,4 εκατομμυρίων παλαιότερων και σύγχρονων ηθοποιών της περιόδου 1888-2016 (περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνδρες και 900.000 γυναίκες).
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 70% των ηθοποιών έχουν μόνο ένα παραγωγικό έτος. Με άλλα λόγια για τους περισσότερους η καριέρα τους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ξεκινάει και τελειώνει μέσα στον ίδιο χρόνο (καθόλου παράξενο με ανεργία γύρω στο 90% στον κλάδο τους), κάτι που εν μέρει οφείλεται επίσης στο ότι ορισμένοι ηθοποιοί στρέφονται αποκλειστικά στο θέατρο. Λίγοι ηθοποιοί είναι οι πραγματικά παραγωγικοί, ενώ αρκετοί αρκούνται σε μια μόνο μεγάλη επιτυχία και μετά εξαφανίζονται.
Από όσους ηθοποιούς κάνουν πιο μακρόχρονη καριέρα στον κινηματογράφο ή/και στην τηλεόραση, οι γυναίκες έχουν γενικά μικρότερης διάρκειας καριέρα από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, μετά από μια περίοδο κρίσης και αναδουλειάς, οι άνδρες ηθοποιοί επανέρχονται καλύτερα από ό,τι οι γυναίκες συνάδελφοί τους.