Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες (Τρίτη 19 Ιουνίου 2018) πως οι μεταναστεύσεις, ένα φαινόμενο που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους ηγέτες του πλανήτη, είναι «αναπόφευκτες» και «απαραίτητες».
Το θέμα είναι καυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες: τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες μετανάστες παραδέρνουν στη Μεσόγειο, τρεις ευρωπαϊκές χώρες σχηματίζουν έναν «άξονα» κατά της παράτυπης μετανάστευσης και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πυρά επειδή χωρίζει τις οικογένειες των παράτυπων μεταναστών.
Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν τη δική τους μεταναστευτική πολιτική «εφόσον σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και εφόσον αυτό γίνεται με τρόπο ώστε η διεθνής συνεργασία να καθίσταται περισσότερο επίκαιρη απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα» δήλωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λόρενσκογκ, κοντά στο Όσλο, στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης μεσολαβητών και πρωταγωνιστών ειρηνευτικών διαδικασιών.
«Οι μεταναστεύσεις είναι ένα φαινόμενο που είναι αναπόφευκτο» υπογράμμισε ερωτηθείς για την τύχη των 630 μεταναστών του Aquarius που έγιναν την Κυριακή δεκτοί στην Ισπανία έπειτα από μια εβδομάδα περιπλάνησης και για το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές χωρίζουν τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τις οικογένειές τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην 95χρονη μητέρα του, για την οποία φροντίζουν βοηθοί στην Πορτογαλία, τη χώρα καταγωγής του.
«Δεν είδα ποτέ έναν Πορτογάλο να ασχολείται με τη μητέρα μου. Είναι πάντα μετανάστες και είναι σαφές στο μυαλό μου πως οι μεταναστεύσεις είναι μια αναγκαιότητα» υποστήριξε.
«Και αν οι μεταναστεύσεις είναι μια αναγκαιότητα, τότε είναι προτιμότερο να τις οργανώνουμε, να τις ρυθμίζουμε, να ενεργούμε ούτως ώστε να γίνονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο στο οποίο οι χώρες συνεργάζονται και στο οποίο όλοι κερδίζουν, ιδιαίτερα όλοι αυτοί οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα σε απελπιστικές συνθήκες» πρόσθεσε.
Η διεθνής κοινότητα πρόκειται να συνεδριάσει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου φέτος στο Μαρακές για μια διάσκεψη πάνω στα μεταναστευτικά ζητήματα, η οποία θα πρέπει να καταλήξει στην υιοθέτηση ενός παγκόσμιου συμφώνου για «ασφαλείς μεταναστεύσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ