Αυστρία: Έγινε το «πρώτο βήμα» για μία ενδεχόμενη επιστροφή των Πράσινων στη Βουλή μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου

Αυστρία: Έγινε «πρώτο βήμα» για. Ως “πρώτο βήμα” για μία “πάρα πολύ πιθανή” επιστροφή των Πράσινων στην αυστριακή Βουλή μετά τις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβ…. Αυστρία: Έγινε «πρώτο βήμα» για. Ως “πρώτο βήμα” για μία “πάρα πολύ πιθανή” επιστροφή των Πράσινων στην αυστριακή Βουλή μετά τις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβ…. ροη

Ως “πρώτο βήμα” για μία “πάρα πολύ πιθανή” επιστροφή των Πράσινων στην αυστριακή Βουλή μετά τις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται η επιτευχθείσα συγκέντρωση αριθμού δηλώσεων στήριξης της υποψηφιότητάς τους, πολλαπλάσιου του απαραίτητου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Οι Αυστριακοί Πράσινοι, που είχαν σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κατά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλίου μετά τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, αφού το τότε ποσοστό τους, 3,8%, υπολειπόταν του απαραίτητου ορίου του 4% για την είσοδο στη Βουλή.

Ως εκ τούτου, για μία υποψηφιότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ίσχυε τώρα και για τους Πράσινους αυτό που ισχύει για κάθε μη εκπροσωπούμενο ήδη στην προηγούμενη Βουλή κόμμα, δηλαδή η επίσημη κατάθεση δήλωσης υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους από τουλάχιστον 2.600 πολίτες με δικαίωμα ψήφου.

Πάνω απο 11.000 υπογραφές υποστήριξης

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα των Πρασίνων Τίμο Φίζελ –στον οποίο φέρεται να οφείλεται και η επιτυχία τους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές κατά τις οποίες απέσπασαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό 14%– μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 11.000 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητας (έναντι των απαραίτητων 2.600) παρά το γεγονός πως η προθεσμία συγκέντρωσης λήγει τη 2α Αυγούστου.

203.00 ψήφους για να μπουν στη Βουλή

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την είσοδο στη Βουλή και για να μπορέσουν να υπερβούν το όριο του 4%, οι Πράσινοι θα χρειαστούν βέβαια περίπου 203.000 ψήφους στις κάλπες και αυτό με βάση ένα ανάλογο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Τότε είχαν συγκεντρώσει 192.638 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 3,8%, μένοντας εκτός Βουλής, ενώ στις πρόσφατες εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ψήφοι τους είχαν ανέλθει στις 532.193, δίνοντάς τους ποσοστό 14%.

Στην τέταρτη θέση σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση

Στην πλέον πρόσφατη, αντιπροσωπευτική, δημοσκόπηση για τις επικείμενες πρόωρες εκλογές, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα των Πράσινων εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11%, με πρώτο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 36% έναντι του 31,5% του αποτελέσματός του τον Οκτώβριο 2017.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με χαμηλό ποσοστό 21% (26,9% το 2017) και τρίτο έρχεται, με ελάχιστη διαφορά, το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, επίσης με μειωμένο το ποσοστό του στο 20%, έναντι 26% στις τελευταίες εκλογές.

Μετά τους Πράσινους ακολουθούν το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 10% έναντι του 5,3% στις εκλογές του 2017, και η “Λίστα Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”) με μόλις 1%, έναντι του 4,4% στις τελευταίες εκλογές, ποσοστό με το οποίο είχε εξασφαλίσει την εκπροσώπηση στην απερχόμενη Βουλή.

Επακόλουθο κυβερνητικής κρίσης η προκύρηξη πρόωρων εκλογών

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης στις 3 Ιουνίου, υπό την έως τότε πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν –η οποία είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην αυστριακή ιστορία– υπήρξαν επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συντάραξε την Αυστρία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έπειτα από την αποκάλυψη του διαβόητου βίντεο της αποκαλούμενης “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που συμμετείχε από τον Δεκέμβριο του 2017 στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η οποία διαλύθηκε στις 21 Μαΐου εξαιτίας του σκανδάλου.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading