Μέρκελ και Μακρόν ανακοινώνουν σήμερα τις κοινές προτάσεις τους για την ΕΕ. Συμφωνία στο προσφυγικό, διαφωνίες στα οικονομικά και στην αμυντική πολιτική.
Η μέχρι στιγμής εικόνα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Η Γαλλία προτείνει επιπλέον τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα βοηθά κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Πιθανώς η Γερμανία να συμφωνήσει με αυτή τη πρόταση, μόνο που το ταμείο δεν θα εφοδιαστεί με εκατοντάδες δις ευρώ όπως το ζητά ο κ. Μακρόν αλλά με έναν χαμηλό διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Η γαλλική πρόταση για καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης μπαίνει μάλλον στο ράφι επειδή το Βερολίνο διαφωνεί. Στα δε θέματα αμυντικής πολιτικής της ΕΕ οι γαλλικές προσδοκίες φαίνεται να μειώνονται κατά πολύ.
Αντί μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ο συμβιβασμός μάλλον θα προβλέπει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επέμβασης, δηλαδή μια συνεργασία σε επίπεδο των γενικών επιτελείων. Ενώ το Παρίσι θα ήθελε η πρωτοβουλία να αποτελείται από μια μικρή ομάδα κρατών, το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ.
Συμφωνία επικρατεί γενικά στα θέματα ασύλου. Μακρόν και Μέρκελ υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα αφορά την ενίσχυση της FRONTEX, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τους πρόσφυγες, καθώς και μια καλύτερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και τις χώρες διέλευσης.
Το προσφυγικό απασχόλησε χθες το βράδυ και τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον ιταλό ομόλογό της Τζουζέπε Κόντε. Και οι δύο επεσήμαναν μεταξύ άλλων την επίδειξη αλληλεγγύης των κρατών της ΕΕ σε άλλα μέλη που πλήττονται από προσφυγικές ροές.
Ο κ. Κόντε τόνισε μάλιστα την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αρμοδιότητας των κρατών της ΕΕ στα οποία φτάνουν αρχικά οι μετανάστες.
Πηγή: Deutsche Welle