Ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ βρίσκεται στο κέντρο μιας παράξενης πολεμικής στη γενέτειρά του, το Καλίνινγκραντ, όπου κατηγορείται χωρίς προφανή λόγο για «ρωσοφοβία», ενώ κυριαρχούσε σε μια δημοσκόπηση στο Ίντερνετ για την επιλογή της ονομασίας του αεροδρομίου της πόλης.
Ο φιλόσοφος, που γεννήθηκε το 1724, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πρωσική πόλη Κένιξμπεργκ, η οποία μετονομάσθηκε σε Καλίνινγκραντ αφού κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το Καλίνινγκραντ είναι σήμερα η κύρια πόλη του ομώνυμου ρωσικού θυλάκου ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Μέχρι πρόσφατα, μια δημοσκόπηση στο Ίντερνετ έφερνε τον φιλόσοφο πρώτο μεταξύ ονομάτων που μπορεί να επιλέγονταν για το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο είχε ανακαινισθεί για το Μουντιάλ του 2018.
Όμως αυτό προκάλεσε την οργή τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον φιλόσοφο για «ρωσοφοβία», παρά την απουσία οποιουδήποτε ιστορικού στοιχείου που να μαρτυρά οποιαδήποτε μνησικακία έναντι της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και αναπαρήχθη ευρύτατα, ένας άνδρας που αναφέρεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως ο υποναύαρχος Ιγκόρ Μουχαμέτσιν, επικεφαλής του επιτελείου του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, καλεί σε ομιλία του τους στρατιωτικούς να ψηφίσουν κατά του Ιμμάνουελ Καντ, κατηγορώντας τον ότι «πρόδωσε την πατρίδα του», αν και φαίνεται πως αυτό που προσάπτει στον φιλόσοφο είναι το ότι είναι Γερμανός.
«Ταπεινώθηκε για να πάρει ένα τμήμα στο πανεπιστήμιο, για να μπορέσει να διδάξει και να γράψει παράξενα βιβλία που κανένας απ’ όσους είναι εδώ παρόντες δεν έχει διαβάσει», ισχυρίζεται ο στρατιωτικός.
Ο φιλόσοφος, κεντρική φυσιογνωμία της δυτικής σκέψης, κατακρημνίσθηκε στη συνέχεια στη δημοσκόπηση, η οποία έκλεισε την 1η Δεκεμβρίου: κέρδισε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ Πετρόβνα, ο στρατός της οποίας είχε καταλάβει για λίγο την πόλη το 1758, πριν την εγκαταλείψει πέντε χρόνια αργότερα.
Στη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου ρωσικής κυριαρχίας, ο Ιμμάνουελ Καντ ζήτησε από την αυτοκράτειρα να τον αφήσει να διδάξει στο τοπικό πανεπιστήμιο, όμως η σχετική επιστολή του ουδέποτε παραδόθηκε.
Ενδεικτικό της έντασης γύρω από την επιλογή του ονόματος του Καντ είναι το γεγονός ότι υπέστησαν βανδαλισμούς με μπογιές τρεις τόποι που συνδέονται με τον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο: ο τάφος του, ένα μνημείο προς τιμήν του και μια πλάκα που μνημονεύει τον τόπο όπου βρισκόταν άλλοτε το σπίτι του.
Προκηρύξεις που είχαν σκορπιστεί γύρω από το μνημείο εξέφραζαν τον ενθουσιασμό των συντακτών τους για το γεγονός ότι «το όνομα του Γερμανού Καντ δεν θα αμαυρώσει το αεροδρόμιό μας».
«Για τους κατοίκους του Καλίνινγκραντ, για τους ανθρώπους που σκέπτονται, ο Καντ δεν είναι πολίτης καμιάς χώρας, είναι ένας άνθρωπος πλανητικής εμβέλειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού του Καλίνινγκραντ, στον οποίο στεγάζεται ο τάφος του φιλοσόφου.
Ένας φοιτητής του τοπικού πανεπιστημίου ανακρίθηκε από την αστυνομία, αφού πρότεινε μέσω του Ίντερνετ να πραγματοποιηθεί διαδήλωση υπέρ του φιλοσόφου, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ