ΕΕ: Οι υπουργοί Εσωτερικών αναζητούν λύση. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να προσπαθήσουν εκ νέου να αναζητήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική στην άτυπη σύνοδό τους στο Ελσίνκ…. ΕΕ: Οι υπουργοί Εσωτερικών αναζητούν λύση. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να προσπαθήσουν εκ νέου να αναζητήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική στην άτυπη σύνοδό τους στο Ελσίνκ…. ροη
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να προσπαθήσουν εκ νέου να αναζητήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική στην άτυπη σύνοδό τους στο Ελσίνκι, την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ποια χώρα θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους νέους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη.
Ενόψει της άτυπης συνόδου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε ότι θα ζητήσει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία σήμερα.
Αργά χθες Τετάρτη μια ομάδα χωρών της ΕΕ είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο, το οποίο στηρίζει και η Γαλλία. Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και καιρό να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση στην εισροή μεταναστών από τη Μεσόγειο.
Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, σε μια σπάνια κίνηση, θα παραστεί σήμερα στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι.
Ο Ζέεχοφερ δεν αναφέρθηκε χθες σε συγκεκριμένα ποσοστά μεταναστών που θα πρέπει να δεχθούν κάποιες χώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».
Σχολίασε μάλιστα ότι αν και είναι αναμφίβολο πως οι μετανάστες θα πρέπει να διασώζονται στη Μεσόγειο και να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι, «δεν είναι απαραίτητο αυτό το λιμάνι να είναι ευρωπαϊκό». Ο Γερμανός υπουργός πρότεινε κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής να συμμετάσχουν στις προσπάθειες.
Ο Ζέεχοφερ εξήρε τη στήριξη της Ιταλίας στην ακτοφυλακή της Λιβύης, όμως επεσήμανε ότι η σύρραξη στη χώρα αυτή καθιστά αδύνατη την επιστροφή των μεταναστών στο έδαφός της.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι παρουσίασε ένα σχέδιο προκειμένου να υποβάλλονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις παροχής ασύλου από τους μετανάστες σε χώρες εκτός ΕΕ, να ενισχυθεί η μάχη εναντίον των διακινητών και να καταβληθούν κοινές προσπάθειες επιστροφής μεταναστών, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένας «δομημένος» μηχανισμός για τη διανομή των νέων αφίξεων.
Η Γερμανία απάντησε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσφέρουν άμεσες απαντήσεις.