«Επιφυλακτικοί» οι Ευρωπαίοι σε μια αλλαγή συνόρων Σερβίας-Κοσόβου

«Επιφυλακτικοί» οι Ευρωπαίοι σε μια αλλαγή συνόρων Σερβίας-Κοσόβου

Η προοπτική μιας τροποποίησης των συνόρων του Κοσόβου στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς αυτού του εδάφους, την οποία διαπραγματεύονται το Βελιγράδι και η Πρίστινα, προκάλεσε τις επιφυλάξεις, ακόμη και τον σκεπτικισμό ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ (του κόμματος FPO), η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες εδαφικές τροποποιήσεις με «μεγάλο σκεπτικισμό», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Χάικο Μάας (του SPD) διατύπωσε την εκτίμηση πως οι συζητήσεις για το θέμα αυτό «δεν είναι επίκαιρες».

Αμφότεροι έκαναν τις δηλώσεις αυτές κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη.

Σέρβοι και Κοσοβάροι αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι εδαφικές προσαρμογές θα μπορούσαν να εξετασθούν στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Οι πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υποστήριξαν αυτή την προοπτική.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως μια εδαφική αναθεώρηση υπάρχει κίνδυνος «να ανοίξει ξανά παλιές πληγές» ενώ η Κνάισλ είπε πως φοβάται μήπως ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» των διεκδικήσεων.

Άλλοι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Βιέννης εξέφρασαν επίσης τις επιφυλάξεις τους για μια αναθεώρηση των συνόρων του Κοσόβου βάσει εθνοτικών γραμμών που θα μπορούσε να απειλήσει εκ νέου τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών είναι «θετικές», όμως μια ανταλλαγή «θα μπορούσε να είναι κάπως παρακινδυνευμένη, αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε πως μια νέα χάραξη των συνόρων μπορεί να έχει «πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες αυτής της περιοχής» της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στις αρχές Αυγούστου η βρετανική διπλωματία είχε προειδοποιήσει εναντίον κάθε κινδύνου «αποσταθεροποίησης».

Διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στον Βούτσιτς και τον Θάτσι στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με στόχο μια τελική συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δύο ημέρες αργότερα, ο Βούτσιτς θα εκφωνήσει ομιλία στο βόρειο Κόσοβο με θέμα τις σερβο-αλβανικές σχέσεις.

Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008 και αναγνωρίσθηκε από περισσότερες από 110 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι εξακολουθούν να ζουν στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θυλάκους που είναι διασκορπισμένοι στο έδαφος αυτό.

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί μουσουλμανικού θρησκεύματος. Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί είναι πλειονότητα στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading