«Η Γερμανία έχει εγκαταλείψει από καιρό τον Μακρόν»

«Η Γερμανία έχει εγκαταλείψει από καιρό τον Μακρόν»

Η Φρ. Μπράντνερ από τους Πρασίνους αποδίδει την κρίση που διέρχεται ο γάλλος πρόεδρος στην άρνηση του Βερολίνου να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του.

Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του. Η αδύναμη πολιτικά θέση του δεν αποτελεί χτύπημα μόνο για την γαλλική πολιτική αλλά πλήττει και το γόητρό του στην ΕΕ ως μεγάλος μεταρρυθμιστής.

Στο προχθεσινό του διάγγελμα εμφανίστηκε γονυπετής απέναντι στον λαό του και έκανε δήλωση μετάνοιας για τμήματα των μεταρρυθμίσεων του. Μπορεί κανείς να κάνει λόγο για πολιτικό λυκόφως του Εμμανουέλ Μακρόν;

«Δεν συνεπήρε του Γάλλους»

Η Φραντσίσκα Μπράντνερ, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, δεν αμφιβάλει ότι ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Εκείνο που πήγε λάθος είναι ότι δεν κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να απευθυνθεί σε όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες, να τους συνεπάρει. Εμφανίστηκε αλαζών, σαν να μην ήθελε να ακούσει που βρίσκονται τα προβλήματα.

Κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία του, ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για την κοινωνική δικαιοσύνη. Βλέπουμε ότι ούτε ο οικολογικός εκσυγχρονισμός αλλά ούτε και η διατήρηση της δημοκρατίας λειτουργούν, εάν δεν έχουν οι πολίτες το συναίσθημα ότι τους αφορούν, ότι αποτελούν τμήμα της κοινωνίας». Η γερμανίδα βουλευτής επιμένει ότι η Γαλλία είναι χώρα που είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ότι στη Γερμανία. Το πρόβλημα που εντοπίζει εκείνη εστιάζεται στο κομματικό σύστημα.

«Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η Γαλλία διαθέτει κομματικό σύστημα που να λειτουργεί», επισημαίνει. «Προκαλεί φόβο ότι αυτή τη συζήτηση την κάνει ο Μακρόν, η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά. Όλα τα άλλα κόμματα καταποντίζονται ή απλά δεν υπάρχουν. Πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση. Είναι κάτι που όλοι διαισθάνονται».

Συνεχώς αρνητικοί οι Γερμανοί

Ελλείψει δημοκρατικού κέντρου ο Μακρόν χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη στήριξη της Γερμανίας. Διότι για να κάνει τις παροχές που υποσχέθηκε θα πρέπει να βρει από κάπου τα χρήματα. Αλλά οι προτάσεις που έχει κάνει, όπως για παράδειγμα, η επιβολή ψηφιακού φόρου για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζονται αρνητικά από τη Γερμανία.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν εγκαταλείψει τον Μακρόν εδώ κι ένα χρόνο», υποστηρίζει η Μπράντνερ. «Κάνει εκκλήσεις για δικαιοσύνη ότι όλοι οι γίγαντες του διαδικτύου θα πρέπει να συμβάλουν στον κοινωνικό τομέα, αλλά εδώ και μήνες η Γερμανία λέει όχι. Απορρίπτει, απωθεί. Κι εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο ερώτημα, θα καταφέρουμε να πείσουμε τις κεντρώες δυνάμεις, τους δημοκράτες ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε μια δίκαιη Ευρώπη; Εάν η απάντηση στον Μακρόν είναι συνεχώς αρνητική, θα πρέπει και εμείς να αρχίσουμε να αμφιβάλουμε ότι θα το καταφέρουμε»

Πηγή: Deutsche Welle

Loading