Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, ανακοίνωσε ότι απέστειλε εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται ο περιορισμός στο ελάχιστο των υπηρεσιών που προσφέρονται στους 136.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα.
Η εγκύκλιος συνοδεύεται από μια νέα συμφωνία η οποία υπεγράφη με την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και έχει στόχο να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά η χρήση των κρατικών πόρων από ιδιωτικές δομές, μετά την αποκάλυψη πολλών παρατυπιών.
«Περισσότεροι έλεγχοι, λιγότερες δαπάνες. Στη μετανάστευση επιτέλους τα πράγματα αλλάζουν, όπως υποσχεθήκαμε. Από τα λόγια περνάμε στις πράξεις», έγραψε ο Σαλβίνι.
Μέχρι τώρα οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών που εξέδιδαν οι νομαρχίες για τις δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο προέβλεπαν το ποσό των 30 με 35 ευρών ημερησίως κατά άτομο και έως και 45 ευρώ για τα ευάλωτα πρόσωπα, δηλαδή κόστος που έφτανε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πλέον οι αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν μόνο τις υπηρεσίες «πρώτης υποδοχής», ενώ οι υπηρεσίες που έχουν στόχο την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στην Ιταλία –τα μαθήματα ιταλικών, η εκπαίδευση, η ψυχολογική στήριξη—θα παρέχεται μόνο σε όλους λάβουν άδεια παραμονής.
Με δεδομένη τη βραδύτητα των διαδικασιών και τον αριθμό των αιτήσεων οι αιτούντες άσυλο ενδέχεται να παραμένουν περισσότερα από δύο χρόνια στα κέντρα υποδοχής.
Σύμφωνα με τον Τύπο, ο προϋπολογισμός για κάθε αιτούντα άσυλο θα μειωθεί περίπου στα 20 ευρώ ημερησίως, με εξαίρεση τα «ευάλωτα» άτομα.
Στις αρχές Ιουλίου ο Σαλβίνι είχε στείλει άλλη εγκύκλιο στις επιτροπές εξέτασης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου με την οποία ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών και τον περιορισμό των αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Από τις περίπου 81.500 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2017, το 8% έγινε δεκτό, το 58% απορρίφθηκε, το 25% των αιτούντων έλαβε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και το 8% επικουρική προστασία.
Η παροχή ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να περιοριστεί «στις εξαιρετικές περιπτώσεις», τόνισε ο Σαλβίνι.
«Το σχέδιο είναι οι έγκυες και τα παιδιά είτε φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο είτε όχι, αν βρίσκονται στην Ιταλία να παραμείνουν. Το πρόβλημα είναι ο στρατός των δεκάδων χιλιάδων λωποδυτών που είναι παράνομοι», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ