Κροατία: Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εμπόδιο στην ανάπτυξη

Κροατία: Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εμπόδιο στην ανάπτυξη

Κροατία: έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,. Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες, γι’ αυτ…. Κροατία: έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,. Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες, γι’ αυτ…. ροη

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα παρακινήσει ταλαντούχα άτομα να παραμείνουν στη χώρα τους και να μην επιλέξουν το μονοπάτι της μετανάστευσης, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (ΗΝΒ), Μπόρις Βούισιτς, από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε, στο Ντουμπρόβνικ, η ΗΝΒ σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην αγορά εργασίας και τις δημογραφικές προκλήσεις, στο μέλλον της εργασίας καθώς και στις πολιτικές που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και την επίτευξη των εισοδημάτων των χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Βούισιτς, πέρα από την ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, εξίσου σημαντική είναι -για την ανάσχεση του brain drain- η αύξηση των μισθών. Μπορεί, όπως είπε, να είναι μόνο ένα κίνητρο, ωστόσο αρκετές φορές είναι ενδεικτικό της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η οικονομία μιας χώρας.

Η αύξηση των μισθών σε αρκετά υψηλό επίπεδο είναι μόνο μέρος της λύσης, δεδομένου ότι η ασφάλεια της απασχόλησης είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, χωρίς τον οποίο, παρά την υψηλή αμοιβή, μεγάλο ποσοστό ειδικευμένου εργατικού δυναμικού εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Υπάρχουν επίσης πολλά μέτρα που υπερβαίνουν τις πολιτικές για την αγορά εργασίας και μπορούν να προσφέρουν τα κατάλληλα κίνητρα για να παραμείνει το εργατικό δυναμικό, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τόνισε ο κ. Βούισιτς.

Οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των αναγκών της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων θα συμβάλλουν, όχι μόνο στη δημιουργία ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αλλά παράλληλα θα μειώσουν την πιθανότητα να παραμείνουν άνεργοι και ως εκ τούτου απελπισμένοι σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η κατανόηση των δεσμών μεταξύ του δημογραφικού θέματος, της απασχόλησης και της ανάπτυξης καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Η μείωση του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δυνατότητες κάλυψης των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό είναι εξίσου σημαντικό για χώρες που πλήττονται από τη γήρανση του πληθυσμού και την οικονομική μετανάστευση”.
Ε.Σ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading