Δεκαοχτώ μετανάστες τραυματίστηκαν καθώς επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα της Βοσνίας για να εισέλθουν στην Κροατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σήμερα Βόσνιοι αξιωματούχοι.
Οι μετανάστες, όλοι άνδρες από το Πακιστάν και το Ιράκ διακομίστηκαν σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ανέφεραν Βόσνιοι αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν ότι έξι από τους μετανάστες φέρουν σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα της Βοσνίας.
Ο βοσνιακός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Sarajevo μετέδωσε ότι Κροάτες αστυνομικοί μετέφεραν τους μετανάστες από την βοσνιακή μεριά των συνόρων. Έπειτα επέστρεψαν στην κροατική επικράτεια, αφήνοντας τους 18 μετανάστες στο έδαφος της Βοσνίας. Οι μετανάστες έφεραν τραυματισμούς από ξυλοδαρμούς, ανέφερε το Radio Sarajevo.
Πολλοί έχουν κατηγορήσει την κροατική αστυνομία ότι τους ξυλοκοπεί, πριν τους επιστρέψει πίσω στην Βοσνία, κατηγορίες που η κροατική αστυνομία έχουν διαψεύσει επανειλημμένως.
Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι 18 άνδρες επιχείρησαν να «διασχίσουν παράνομα τα σύνορα» και πως οι Κροάτες αστυνομικοί τους απέτρεψαν χωρίς χρήση βίας.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν άσκησαν βία σε αυτή την περίσταση, οι άνθρωποι δεν έφεραν εμφανή τραύματα και κανένας δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου. Πρόσθεσε ότι η βοσνιακή συνοριοφυλακή δεν τους ενημέρωσε για τους «φερόμενους τραυματισμούς» κατά την επικοινωνία τους για το περιστατικό αυτό.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ζάγκρεμπ δήλωσε ότι η αστυνομία εξετάζει το σημερινό περιστατικό. «Έχουμε ακούσει αυτές τις αναφορές και εργαζόμαστε για να καθορίσουμε αν η κροατική αστυνομία επενέβη στα σύνορα», τόνισε, προσθέτοντας ότι περισσότερες πληροφορίες αναμένονται αργότερα σήμερα.
Η βοσνιακή συνοριοφυλακή ανέφερε ότι η υπόθεση έχει τεθεί στη δικαιοδοσία του κρατικού εισαγγελέα.
Περισσότεροι από 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Βοσνία από τον περασμένο χρόνο με την ελπίδα να περάσουν μέσα από τις βορειοδυτικές πόλεις Μπίχατς και Βελίκα Κλαντούσα για να φτάσουν στην Κροατία και έπειτα στη δυτική Ευρώπη.
Περίπου 5.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα στο καντόνι Μπίχατς, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κροατίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.500 σε κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με την αστυνομία. Σχεδόν 20.000 έχουν εντοπιστεί στο καντόνι από την αρχή του έτους.