ΜΚΟ προτείνει να κατάσχονται τα χρήματα δικτατόρων και να δίνονται σε πρόσφυγες

ΜΚΟ προτείνει να κατάσχονται τα χρήματα δικτατόρων και να δίνονται σε πρόσφυγες

Μια μη κυβερνητική οργάνωση(ΜΚΟ)της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόιντ Αξγουέρδι προτείνει τα λεφτά των δικτατόρων που κατάσχονται σε διεθνές επίπεδο να διατίθενται για να προσφέρεται βοήθεια στους πρόσφυγες, πρόταση που θα υποβάλει σήμερα στους πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μια από τις εισηγήσεις που συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση της ΜΚΟ Παγκόσμιο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Conseil mondial pour les réfugiés, CMR), υπό τον τίτλο «Κάλεσμα για δράση: Μεταμορφώνοντας το παγκόσμιο σύστημα για τους πρόσφυγες».

Στο κείμενο τονίζεται πως περίπου 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους σε διεθνές επίπεδο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας ένοπλων συρράξεων, της πείνας ή καταστροφών.

Υπάρχει «τόσος πολύς κόσμος που είναι εκτοπισμένος που το σύστημα το οποίο υποστηρίζει και προστατεύει τους πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο απειλείται στ’ αλήθεια», τόνισε ο καναδός πρώην ΥΠΕΞ Αξγουέρδι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να στραφούμε εναντίον εκείνων (…) που προκαλούν τις συρράξεις, που καταληστεύουν τις χώρες τους», πρόσθεσε ο καναδός πολιτικός στις δηλώσεις του, που έκανε τηλεφωνικά.

Η κατάσχεση των χρημάτων και των άλλων πόρων που έχουν διασπαθίσει «θα επιτρέψει να διατεθούν νέα κεφάλαια για τους πρόσφυγες» καθώς και να ανακουφιστούν εν μέρει από την οικονομική πίεση που υφίστανται οι χώρες υποδοχής, ορισμένες από τις οποίες έχουν ελάχιστα μέσα, εξήγησε.

«Τα καταπιεστικά καθεστώτα, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος της εξαναγκαστικής μετανάστευσης, είναι σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένα», επικεφαλής τους είναι άνθρωποι οι οποίοι «καταληστεύουν τα θησαυροφυλάκιά τους και τοποθετούν τα χρήματα και άλλους πόρους στο εξωτερικό», τονίζεται στο κείμενο της έκθεσης του CMR.

Ο Αξγουέρδι προτείνει να γίνει έκκληση στα δικαστήρια να εγκρίνουν την κατάσχεση κεφαλαίων που έχουν παγώσει εξαιτίας κυρώσεων. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι τα κεφάλαια αυτά ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα μια δίκη στη Γαλλία το 2017, σε βάρος του Τεοντορίν Ομπιάνγκ, γιου του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας, που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 30 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επίσης με αναστολή. Τα δύο τρίτα αυτού του ποσού αξιοποιήθηκαν κατόπιν από μια οργάνωση αρωγής για την ανακούφιση του πληθυσμού της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρουσίασε τις εισηγήσεις του στην Αφρικανική Ένωση, η οποία αποφάσισε να θέσει ορισμένες από αυτές σε εφαρμογή σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην έκθεση επισημαίνεται για παράδειγμα η μαζική έξοδος πληθυσμών στη Μιανμάρ, στη Συρία, σε κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.

Το CMR υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι ΗΠΑ, που άλλοτε έδιναν το παράδειγμα ως προς την μετεγκατάσταση προσφύγων, υποδέχθηκαν το 2018 τον μικρότερο αριθμό αιτούντων άσυλο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, την ώρα που η ξενοφοβία παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Η ΜΚΟ αυτή ιδρύθηκε το 2017, ενώ η κρίση που προκαλούν οι ροές των προσφύγων έφθανε στην κορύφωσή της, και σκοπός της είναι να προτείνει νέες ιδέες για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου ανθρωπιστικού προβλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play