Ν. Δένδιας: Ελλάδα- Βουλγαρία ενισχύουν τη στρατηγική σχέση τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο

Ν. Δένδιας: Ελλάδα- Βουλγαρία ενισχύουν τη στρατηγική σχέση τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο

Τη βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο και να θέσουν τις βάσεις για «μια ακόμη περισσότερο ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία», με ευκαιρία μάλιστα, το επόμενο έτος, της επετείου 140 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Εκατερίνα Ζαχάριεβα,  μετά την συνάντησή τους σήμερα στη Σόφια. 

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί  με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα Σόφια, συναντήσεις που διεξήχθηκαν σε θερμό κλίμα τόσο με τον πρωθυπουργό, Μπόϊκο Μπορίσοφ, όσο και με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία του «μείζονα ρόλου» που διαδραματίζουν οι δύο χώρες, ως «στενοί εταίροι και σύμμαχοι», »υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας» καταβάλλοντας «κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία». »Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα» συμπλήρωσε. 

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από ένα ευρύ φάσμα διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών ζητημάτων. Συζήτησαν, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, θέματα που άπτονται των διαφόρων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας». 

Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα της ΕΕ, όπως οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, όπως και τα ενεργειακά θέματα. 

Σε αυτό το θέμα ο κ. Δένδιας επανέλαβε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης «για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB))» και επιπλέον τόνισε στη συνάδελφό του- όπως επίσης ενημέρωσε και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό σχετικά-  ότι η χώρα μας υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της περιοχής Schengen. 

«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια» είπε ο υπουργός Εξωτερικών «η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί». 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, διαμήνυσε ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών». 

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει την κα Ζαχάριεβα σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία όπως είπε «παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου». 

Από την πλευρά της η κα Ζαχάριεβα ανέδειξε τη σημασία του «στρατηγικού χαρακτήρα» των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας ως «απόδειξη του ότι στην περιοχή μας οι σχέσεις μπορούν να αποτελούν μια στρατηγική, κοντινή και φιλική συνεργασία γεμάτη εμπιστοσύνη». Ανέπτυξε δε τις κοινές θέσεις τόσο όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής, όσο και το μεταναστευτικό υπέρ μίας κοινής λύσης καταμερισμού των ευθυνών, φύλαξη των συνόρων και αλληλεγγύης, καθώς επίσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων. 

«Η Βουλγαρία δεν θα ξεχάσει την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών κάνοντας και μνεία και στο διμερές εμπόριο το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζει άνοδο κάθε χρόνο- το 2018 διαμορφώθηκε στα 3,3 δις ευρώ. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση συνεργασίας της Βουλγαρίας με τη χώρα μας στο σημαντικό έργο διασύνδεσης αερίου, το σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος εξήρε την σημασία της επιτάχυνσης της υλοποίησης του έργου του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας τονίζοντας ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλγαρία.
«Με την Ελλάδα είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Το τετραμερές σχήμα συνεργασίας Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας λειτουργεί πολύ καλά, ειδικά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των σχεδίων του κλάδου των υποδομών» δήλωσε επίσης. Τόνισε δε ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες και υπάρχει η επιθυμία να συνεχιστούν να ενθαρρύνονται σ’όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του  ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σόφια είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με τους οποίους συζήτησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τους Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία. Από πλευράς του ανέλυσε   τις πρωτοβουλίες της νέας  κυβέρνησης και τον διευρυμένο ρόλο που αποκτά το υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση της εξωστρέφειας και στην προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Σοφία Αραβοπούλου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading